Forum

Powrót postępowanie na transport autokarowy- omyłka?

R.

Renata .....

14

Dzień dobry. Mam taką sytuację w przetargu na autokary na kursy - wykonawcy mieli wyliczyć cenę na podstawie maksymalnej przewidzianej liczby kilometrów z OPZ (wpisywaliśmy tam przeciętną trasę, minimalną liczbę km, oraz maksymalną liczbę km jaka może się zdarzyć - żeby wykonawca sporządzając ofertę wiedział na czym stoi...)

Ta liczba to 473 km - tymczasem wykonawca przyjął nie wiadomo skąd 1000 km - zadałam mu pytanie o wyjaśnienie treści oferty, czemu za podstawę wyliczenia przyjął 1000km jak zgodnie z OPZ powinien przyjąć 473 ale nie mam odpowiedzi (pytanie czy nie chciał odpowiedzieć bo nie ma na to wyjaśnienia, bo się pomylił i wie że jak się przyzna do pomyłki to będę musiała poprawić omyłkę w ofercie - i wtedy cena będzie dla niego niekorzystna - wyjdzie 2 razy mniej za tą usługę niż chciałby uzyskać, czy też nie zauważył wiadomości na platformie...)

No i nie wiem jak to ugryźć za bardzo.....mam tam inne oferty też, które są wyliczone prawidłowo i jedna z nich jest tańsza od tej błędnie wyliczonej, chyba że poprawiłabym omyłkę - ale jestem pewna, że wtedy ten wykonawca odstąpi od podpisania umowy bo będzie to dla niego niekorzystne....
Dzień dobry. Mam taką sytuację w przetargu na autokary na kursy - wykonawcy mieli wyliczyć cenę na podstawie maksymalnej przewidzianej liczby kilometrów z OPZ (wpisywaliśmy tam przeciętną trasę, minimalną liczbę km, oraz maksymalną liczbę km jaka może się zdarzyć - żeby wykonawca sporządzając ofertę wiedział na czym stoi...) Ta liczba to 473 km - tymczasem wykonawca przyjął nie wiadomo skąd 1000 km - zadałam mu pytanie o wyjaśnienie treści oferty, czemu za podstawę wyliczenia przyjął 1000km jak zgodnie z OPZ powinien przyjąć 473 ale nie mam odpowiedzi (pytanie czy nie chciał odpowiedzieć bo nie ma na to wyjaśnienia, bo się pomylił i wie że jak się przyzna do pomyłki to będę musiała poprawić omyłkę w ofercie - i wtedy cena będzie dla niego niekorzystna - wyjdzie 2 razy mniej za tą usługę niż chciałby uzyskać, czy też nie zauważył wiadomości na platformie...) No i nie wiem jak to ugryźć za bardzo.....mam tam inne oferty też, które są wyliczone prawidłowo i jedna z nich jest tańsza od tej błędnie wyliczonej, chyba że poprawiłabym omyłkę - ale jestem pewna, że wtedy ten wykonawca odstąpi od podpisania umowy bo będzie to dla niego niekorzystne....
0
2024-05-09 09:07 0

M.

Mateusz .....

12

Czy po poprawie omyłki, byłby on tańszy, niż ta obecnie najtańsza oferta ?
Tu podobnie jak z kosztorysem, jeśli ilość jest źle przyjęta, to poprawiasz to jako omyłkę rachunkową (o ile prawidłowa ilość jest podana w dokumentach postępowania (formularz oferty / cenowy).
Nie ma podstawy do odrzucenia na brak wyjaśnień, tylko na niezłożenie stosownych dokumentów.
Informujesz go o poprawie omyłki.
Mimo, że nie musi się zgadzać, to myślę, że sam z siebie będzie wydzwaniał i straszył, że nie podpisze umowy, jakby co.
Wtedy po wyborze możesz wybrać kolejnego, gdy ten odmówi podpisania, po uprawomocnieniu się terminu na podpisanie umowy.
Czy po poprawie omyłki, byłby on tańszy, niż ta obecnie najtańsza oferta ? Tu podobnie jak z kosztorysem, jeśli ilość jest źle przyjęta, to poprawiasz to jako omyłkę rachunkową (o ile prawidłowa ilość jest podana w dokumentach postępowania (formularz oferty / cenowy). Nie ma podstawy do odrzucenia na brak wyjaśnień, tylko na niezłożenie stosownych dokumentów. Informujesz go o poprawie omyłki. Mimo, że nie musi się zgadzać, to myślę, że sam z siebie będzie wydzwaniał i straszył, że nie podpisze umowy, jakby co. Wtedy po wyborze możesz wybrać kolejnego, gdy ten odmówi podpisania, po uprawomocnieniu się terminu na podpisanie umowy.
0
2024-05-09 09:53 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy