Forum

Powrót Zaprojektuj i wybuduj: co (ma być) w ofercie

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Cześć,
Znowu wam przeszkadzam w rzeczowych dyskusjach pytaniem o głupoty.
Bedę ogłaszał TP - zaprojektuj i wybuduj instalację klimatyzacji.
Czego żądacie w takich przypadkach w ofertach (chodzi o przedmiot zamówienia).
Gdyby to była dostawa poprosiłbym o parametry poszczególnych jednostek: wewn, zewn. i oceniał czy spełniają SEERy czy inne COPy.
Ale tutaj nawet nie wiem, czy mogę nawet zapytać o producenta planowanego systemu, bo w przypadku gdy z projektu wyjdzie ze to co planował wykonawca do zainstalowania nie spełnia wymogów to trzeba będzie zmienić.
Czyli co?
Podaj cenę + pozacenowe kryteria (i to wszystko?) .
A jeżeli wykonawca planuje nam wcisnąć sprzęt, który od początku nie pasuje do wymagań to co? okaże się dopiero po zaprojektowaniu?
Widziałem rzeczywiście takie przetargi na zaprojektuj i wybuduj: w formularzu proszę podać cenę brutto i stawkę podatku VAT Kropka :-(
Pomożecie?
(nie cierpię tego trybu ...)
Cześć, Znowu wam przeszkadzam w rzeczowych dyskusjach pytaniem o głupoty. Bedę ogłaszał TP - zaprojektuj i wybuduj instalację klimatyzacji. Czego żądacie w takich przypadkach w ofertach (chodzi o przedmiot zamówienia). Gdyby to była dostawa poprosiłbym o parametry poszczególnych jednostek: wewn, zewn. i oceniał czy spełniają SEERy czy inne COPy. Ale tutaj nawet nie wiem, czy mogę nawet zapytać o producenta planowanego systemu, bo w przypadku gdy z projektu wyjdzie ze to co planował wykonawca do zainstalowania nie spełnia wymogów to trzeba będzie zmienić. Czyli co? Podaj cenę + pozacenowe kryteria (i to wszystko?) . A jeżeli wykonawca planuje nam wcisnąć sprzęt, który od początku nie pasuje do wymagań to co? okaże się dopiero po zaprojektowaniu? Widziałem rzeczywiście takie przetargi na zaprojektuj i wybuduj: w formularzu proszę podać cenę brutto i stawkę podatku VAT Kropka :-( Pomożecie? (nie cierpię tego trybu ...)
0
2024-05-20 10:22 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :) skoro dopiero mają to zaprojektować to jest za wcześnie na podanie planowanego systemu czy parametrów sprzętu.
Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :) skoro dopiero mają to zaprojektować to jest za wcześnie na podanie planowanego systemu czy parametrów sprzętu.
0
2024-05-20 11:21 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy