Forum

Powrót Poleganie za zasobach podmiotu trzeciego i podwykonawstwo

W.

Wojciech .....

0

Cześć.
Analizuje wyrok z 29 kwietnia 2019 r. (sygn. akt KIO 711/19) w którym jest napisane m.in., że
„nie ulega wątpliwości, iż w sytuacji kiedy podmiot trzeci udostępnia swoje zasoby, polegające na wykazaniu doświadczenia stanowiącego warunek udziału w postępowaniu, podmiot ten zobowiązany jest do osobistego wykonania tej części zamówienia, która była objęta warunkiem udziału w postępowaniu. Taka okoliczność stanowi wykazanie przez Wykonawcę spełnienia warunków udziału w postępowaniu”.

Czy Waszym zdaniem to oznacza, że jeśli żądałem doświadczenia 1 roboty drogowej na 2mln. to podmiot trzeci będący podwykonawcą musi w zobowiązaniu wskazać, że udostępnia swoje doświadczenie na 2 mln. i dalej, że moim zamówieniu musi wykonać wartość roboty na 2 mln?

Z góry dzięki za odpowiedź
Cześć. Analizuje wyrok z 29 kwietnia 2019 r. (sygn. akt KIO 711/19) w którym jest napisane m.in., że „nie ulega wątpliwości, iż w sytuacji kiedy podmiot trzeci udostępnia swoje zasoby, polegające na wykazaniu doświadczenia stanowiącego warunek udziału w postępowaniu, podmiot ten zobowiązany jest do osobistego wykonania tej części zamówienia, która była objęta warunkiem udziału w postępowaniu. Taka okoliczność stanowi wykazanie przez Wykonawcę spełnienia warunków udziału w postępowaniu”. Czy Waszym zdaniem to oznacza, że jeśli żądałem doświadczenia 1 roboty drogowej na 2mln. to podmiot trzeci będący podwykonawcą musi w zobowiązaniu wskazać, że udostępnia swoje doświadczenie na 2 mln. i dalej, że moim zamówieniu musi wykonać wartość roboty na 2 mln? Z góry dzięki za odpowiedź
0
2024-05-22 12:33 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Ja na tą kwestię patrzę trochę inaczej - być może źle, ale jeśli warunkiem była 1 robota i tą jedną udostępnia podmiot trzeci to znaczy, że ten podmiot trzeci powinien wykonać całą robotę bo wykonawca nie ma wymaganego doświadczenia...
Może jeszcze taki wyrok pomoże KIO 1221/20
Ja na tą kwestię patrzę trochę inaczej - być może źle, ale jeśli warunkiem była 1 robota i tą jedną udostępnia podmiot trzeci to znaczy, że ten podmiot trzeci powinien wykonać całą robotę bo wykonawca nie ma wymaganego doświadczenia... Może jeszcze taki wyrok pomoże KIO 1221/20
0
2024-05-22 12:55 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy