Forum

Powrót roboty budowlane poniżej 130 000 zł - jak ustalać warunki udziału w postepowaniu?

P.

Piotr .....

45

Witam, mam następujące pytanie. Czy w postępowaniach poniżej progu przetargowego, tj. 130 000 zł, w tym wypadku w postępowaniu na roboty budowlane można ustalać warunki udziału w postępowaniu dowolnie? Mam na myśli formułowanie warunków inaczej niż jest to w przypadku postępowań z zastosowaniem ustawy PZP. Na przykład czy można postawić warunek że w zakresie doświadczenie wystarczy że wykonawca będzie prowadził działalność przez okres min. x lat, bez wskazywania konkretnej ilości realizacji robót w tym okresie?
Oczywiście z zachowaniem zasady równego traktowania wykonawców.
Witam, mam następujące pytanie. Czy w postępowaniach poniżej progu przetargowego, tj. 130 000 zł, w tym wypadku w postępowaniu na roboty budowlane można ustalać warunki udziału w postępowaniu dowolnie? Mam na myśli formułowanie warunków inaczej niż jest to w przypadku postępowań z zastosowaniem ustawy PZP. Na przykład czy można postawić warunek że w zakresie doświadczenie wystarczy że wykonawca będzie prowadził działalność przez okres min. x lat, bez wskazywania konkretnej ilości realizacji robót w tym okresie? Oczywiście z zachowaniem zasady równego traktowania wykonawców.
0
2024-05-23 07:25 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Można stawiać warunki dowolnie albo wcale nie trzeba stawiać warunków, zależy jak chcecie i jak macie zapisane w regulaminie wewnętrznym, natomiast trzeba się zastanowić po co taki warunek stawiać, bo samo prowadzenie działalności nic nie daje zamawiającemu a np. wpis w CEIDG nie odzwierciedla czy rzeczywiście ktoś prowadzi działalność czy nie i co z tego wynika.
Można stawiać warunki dowolnie albo wcale nie trzeba stawiać warunków, zależy jak chcecie i jak macie zapisane w regulaminie wewnętrznym, natomiast trzeba się zastanowić po co taki warunek stawiać, bo samo prowadzenie działalności nic nie daje zamawiającemu a np. wpis w CEIDG nie odzwierciedla czy rzeczywiście ktoś prowadzi działalność czy nie i co z tego wynika.
0
2024-05-23 07:42 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy