Forum

Powrót gwarancja nwu i wiu

B.

Beata .....

0

dzień dobry. roboty budowlane. wniesiona gwarancja np. 2 mln w gwarancji ubezp. (te 2 mln = wartości 70% gwarancji nwu) i dopłata do gwarancji w gotówce 1 mln = gwarancja łącznie w wysokości 3 mln złożona/wniesiona. Wykonawca chce zamienić gotówkę na gwarancje (ten 1 mln zł) i ma do tego prawo. Przedstawia projekt gwarancja ubezpieczeniowej i tu ma problem: ten 1 mln obowiązuje do czasu zakończenia robót + 30 dni - to jest ok. Później na czas wad i usterek akurat tez te 30% z wysokości zabezpieczenia = 1 mln. (wykonawca wniósł w gotówce równo kwotę 30% z wysokości zabezpieczenia - przyjmijmy 1 mln zł). I teraz w projekcie gwarancji pojawia się słowo łącznie tj. odpowiedzialność gwarancji jest łącznie do kwoty 1 mln zł w okresie realizacji umowy + 30 dni - jako gwarancja nwu, a potem w okresie wad i usterek - za te wady. Czy poprawnym jest słowo 'łącznie". Gdyby przyjąć że gwarancja wynosi 3 mln zł i byłaby wpłacona w gotówce, to przecież gdybym po nią sięgnęła np. podczas realizacji umowy i skorzystałabym z zaspokojenia np. z kar umownych to nie zostało by przysłowiowe nic na wady i usterki?
nie wiem czy będę zrozumiana: 3mln zł = wysokość gwarancji. Czy jest zabiorę z niej 2,5 mln podczas realizacji za kary umowne, to na wady i usterki pozostaje mi 0,5 mln w gotówce i wykonawca "nic mi już nie uzupełnia w gotówce". Powinnam mieć na wady i usterki 1 mln, ale "wykorzystałam go" na czas realizacji i kary umowne. Czy jednak powinnam odkreślić ww. zakresy i wymagać osobno kwoty na nwu i osobno kwoty na wady i usterki? przeważnie jest zapis w gwarancjach z e każda wypłata pomniejsza udzieloną gwarancję. Ubezpieczyciel odpowiada wiec do 3 mln zł, ale jeśli na początku wypłacę 2,5 mln z tytułu kar (oczywiście przykład) to na wady pozostanie mi 0,5 mln mimo, ze wg pzp i umowy powinno być 1 mln, no ale potraciłam już z tego większość z gwarancji na należyte wykonanie...
dzień dobry. roboty budowlane. wniesiona gwarancja np. 2 mln w gwarancji ubezp. (te 2 mln = wartości 70% gwarancji nwu) i dopłata do gwarancji w gotówce 1 mln = gwarancja łącznie w wysokości 3 mln złożona/wniesiona. Wykonawca chce zamienić gotówkę na gwarancje (ten 1 mln zł) i ma do tego prawo. Przedstawia projekt gwarancja ubezpieczeniowej i tu ma problem: ten 1 mln obowiązuje do czasu zakończenia robót + 30 dni - to jest ok. Później na czas wad i usterek akurat tez te 30% z wysokości zabezpieczenia = 1 mln. (wykonawca wniósł w gotówce równo kwotę 30% z wysokości zabezpieczenia - przyjmijmy 1 mln zł). I teraz w projekcie gwarancji pojawia się słowo łącznie tj. odpowiedzialność gwarancji jest łącznie do kwoty 1 mln zł w okresie realizacji umowy + 30 dni - jako gwarancja nwu, a potem w okresie wad i usterek - za te wady. Czy poprawnym jest słowo 'łącznie". Gdyby przyjąć że gwarancja wynosi 3 mln zł i byłaby wpłacona w gotówce, to przecież gdybym po nią sięgnęła np. podczas realizacji umowy i skorzystałabym z zaspokojenia np. z kar umownych to nie zostało by przysłowiowe nic na wady i usterki? nie wiem czy będę zrozumiana: 3mln zł = wysokość gwarancji. Czy jest zabiorę z niej 2,5 mln podczas realizacji za kary umowne, to na wady i usterki pozostaje mi 0,5 mln w gotówce i wykonawca "nic mi już nie uzupełnia w gotówce". Powinnam mieć na wady i usterki 1 mln, ale "wykorzystałam go" na czas realizacji i kary umowne. Czy jednak powinnam odkreślić ww. zakresy i wymagać osobno kwoty na nwu i osobno kwoty na wady i usterki? przeważnie jest zapis w gwarancjach z e każda wypłata pomniejsza udzieloną gwarancję. Ubezpieczyciel odpowiada wiec do 3 mln zł, ale jeśli na początku wypłacę 2,5 mln z tytułu kar (oczywiście przykład) to na wady pozostanie mi 0,5 mln mimo, ze wg pzp i umowy powinno być 1 mln, no ale potraciłam już z tego większość z gwarancji na należyte wykonanie...
0
2024-06-05 16:35 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy