Forum

Powrót Warunek udziału i podmiot trzeci

E.

Ewa .....

1

Taka sytuacja. Zamawiający wymagał jako warunek udziału, aby Wykonawca wykazał że zrealizował 2 roboty budowlane polegające na budowie drogi o kwocie X oraz jedną robotę polegającą na budowie obiektu mostowego o kwocie Y. Wykonawca w ofercie powołał się na zasoby podmiotu trzeciego wskazując doświadczenie tego podmiotu na 3 różnych zadaniach - 2 drogowe i 1 mostowe ALE w formularzu ofertowym wskazał, że powierzy część robót podwykonawcy tylko w części nawierzchni bitumicznej. Skoro wskazał podwykonawstwo tylko w zakresie robót bitumicznych to w mojej ocenie nie spełnia warunku. Zastanawiam się nad wezwaniem z art. 122 Pzp tylko mam wątpliwości czy wzywać do wykazania samodzielnego spełniania warunku udziału w postępowaniu w całości czy uznać roboty drogowe i wezwać tylko w zakresie robót mostowych, aczkolwiek mam wątpliwości czy tak mogę zrobić skoro warunek postawiony był łącznie. Ktoś coś? Mój radca prawny nie pomoże :)
Taka sytuacja. Zamawiający wymagał jako warunek udziału, aby Wykonawca wykazał że zrealizował 2 roboty budowlane polegające na budowie drogi o kwocie X oraz jedną robotę polegającą na budowie obiektu mostowego o kwocie Y. Wykonawca w ofercie powołał się na zasoby podmiotu trzeciego wskazując doświadczenie tego podmiotu na 3 różnych zadaniach - 2 drogowe i 1 mostowe ALE w formularzu ofertowym wskazał, że powierzy część robót podwykonawcy tylko w części nawierzchni bitumicznej. Skoro wskazał podwykonawstwo tylko w zakresie robót bitumicznych to w mojej ocenie nie spełnia warunku. Zastanawiam się nad wezwaniem z art. 122 Pzp tylko mam wątpliwości czy wzywać do wykazania samodzielnego spełniania warunku udziału w postępowaniu w całości czy uznać roboty drogowe i wezwać tylko w zakresie robót mostowych, aczkolwiek mam wątpliwości czy tak mogę zrobić skoro warunek postawiony był łącznie. Ktoś coś? Mój radca prawny nie pomoże :)
0
2024-06-06 14:40 0

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Sporo jest tego na forum. Jeśli podmiot trzeci udostępnia całe wymagane doświadczenie to w domyśle powinien wykonać to, czego to doświadczenie dotyczy. W związku z tym wykonanie tylko nawierzchni bitumicznej to za mało. Pytanie też jak był postawiony warunek bo ja bym nie wymagała żeby wykonawca spełniał całość warunku, tzn. roboty drogowe i mostowe razem, zwłaszcza że roboty mostowe są dosyć specyficzne i jest spora szansa, że potencjalny wykonawca korzystałby tutaj z PUZ.
Tak czy siak wezwałabym do wyjaśnienia i ewentualnie do wykazania samodzielnego spełniania warunku.
Sporo jest tego na forum. Jeśli podmiot trzeci udostępnia całe wymagane doświadczenie to w domyśle powinien wykonać to, czego to doświadczenie dotyczy. W związku z tym wykonanie tylko nawierzchni bitumicznej to za mało. Pytanie też jak był postawiony warunek bo ja bym nie wymagała żeby wykonawca spełniał całość warunku, tzn. roboty drogowe i mostowe razem, zwłaszcza że roboty mostowe są dosyć specyficzne i jest spora szansa, że potencjalny wykonawca korzystałby tutaj z PUZ. Tak czy siak wezwałabym do wyjaśnienia i ewentualnie do wykazania samodzielnego spełniania warunku.
0
2024-06-06 14:49 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy