Forum

Powrót Polski Ład - zadanie inwestycyjne realizowane w okresie dłuższym niż 12 miesięcy, na podstawie więcej niż jednej umowy

S.

Sebastian .....

14

Witam. Mam do przeprowadzenia postępowanie na Modernizację infrastruktury wodociągowo - kanalizacyjnej na terenie gminy X w formie zaprojektuj i wybuduj. Na powyższe został złożony jeden wniosek.
Pierwsza kwestia jest taka, że gmina w ramach tego postępowania chce oprócz wykonania robót budowlanych kupić m.in. przyczepę do ciągnika oraz koparkę, mobilne agregaty prądotwórcze oraz zamrażarkę do rur. Dla mnie to są odrębne przedmioty zamówienia więc poddaje w wątpliwość możliwość zrobienia tego bez podziału na części (a tak chce zrobić gmina) tym bardziej w formie zaprojektuj i wybuduj.

Druga kwestia jest taka:
Czy jeśli część dotycząca dostaw nie przekracza 130 tys. zł netto to zgodnie z wytycznymi Polskiego Ładu i promesy muszę nadal stosować ustawę w celu wyboru wykonawcy?

Trzecia kwestia:
Zgodnie z promesą "c) w przypadku zadań inwestycyjnych realizowanych w okresie dłuższym niż 12 miesięcy, na podstawie więcej niż jednej umowy, wypłata dofinansowania w
trzech transzach, dwie transze każdorazowo po zakończeniu wydzielonego etapu prac w ramach realizacji Inwestycji, trzecia po zakończeniu realizacji Inwestycji:
◾ pierwsza transza w wysokości nie wyższej niż 20 % dofinansowania,
◾ druga transza w wysokości nie wyższej niż 30 % dofinansowania,
◾ trzecia transza w wysokości pozostałej do wypłat kwoty dofinansowania
Czy wysokość tych transzy należy odnosić do wszystkich zawartych w ramach postępowania umów? Np. zawieram 3 umowy i pzy płatnościach z tych 3 umów łączna wysokość pierwszej transzy nie może przekroczyć 20% dofinansowania?

Czwarta kwestia:
Jeśli np. termin realizacji dla dostawy koparki nie przekraczałby 12 miesięcy to mam stosować zapisy z promesy odnośnie transz i płatności dot. Inwestycji realizowanych w okresie nie dłuższym niż 12 miesięcy?

Pomóżcie z tym bo ten Polski Ład to jakiś niewypał
Witam. Mam do przeprowadzenia postępowanie na Modernizację infrastruktury wodociągowo - kanalizacyjnej na terenie gminy X w formie zaprojektuj i wybuduj. Na powyższe został złożony jeden wniosek. Pierwsza kwestia jest taka, że gmina w ramach tego postępowania chce oprócz wykonania robót budowlanych kupić m.in. przyczepę do ciągnika oraz koparkę, mobilne agregaty prądotwórcze oraz zamrażarkę do rur. Dla mnie to są odrębne przedmioty zamówienia więc poddaje w wątpliwość możliwość zrobienia tego bez podziału na części (a tak chce zrobić gmina) tym bardziej w formie zaprojektuj i wybuduj. Druga kwestia jest taka: Czy jeśli część dotycząca dostaw nie przekracza 130 tys. zł netto to zgodnie z wytycznymi Polskiego Ładu i promesy muszę nadal stosować ustawę w celu wyboru wykonawcy? Trzecia kwestia: Zgodnie z promesą "c) w przypadku zadań inwestycyjnych realizowanych w okresie dłuższym niż 12 miesięcy, na podstawie więcej niż jednej umowy, wypłata dofinansowania w trzech transzach, dwie transze każdorazowo po zakończeniu wydzielonego etapu prac w ramach realizacji Inwestycji, trzecia po zakończeniu realizacji Inwestycji: ◾ pierwsza transza w wysokości nie wyższej niż 20 % dofinansowania, ◾ druga transza w wysokości nie wyższej niż 30 % dofinansowania, ◾ trzecia transza w wysokości pozostałej do wypłat kwoty dofinansowania Czy wysokość tych transzy należy odnosić do wszystkich zawartych w ramach postępowania umów? Np. zawieram 3 umowy i pzy płatnościach z tych 3 umów łączna wysokość pierwszej transzy nie może przekroczyć 20% dofinansowania? Czwarta kwestia: Jeśli np. termin realizacji dla dostawy koparki nie przekraczałby 12 miesięcy to mam stosować zapisy z promesy odnośnie transz i płatności dot. Inwestycji realizowanych w okresie nie dłuższym niż 12 miesięcy? Pomóżcie z tym bo ten Polski Ład to jakiś niewypał
0
2024-06-18 07:42 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Przede wszystkim jeśli PŁ to jedna promesa = jedno postępowanie. Więc albo bez dopuszczenia składania ofert częściowcyh albo z ofertami częściowymi. Przy ofertach częściowych trzeba się mocno nagimnastykować żeby zgrać płatności. no i jest duże ryzyko przy częściowych, ze którejś możecie nie udzielić a to sie wiąże z utrata dofinansowania albo szukaniem srodków u siebie, zeby dolozyc.
Przede wszystkim jeśli PŁ to jedna promesa = jedno postępowanie. Więc albo bez dopuszczenia składania ofert częściowcyh albo z ofertami częściowymi. Przy ofertach częściowych trzeba się mocno nagimnastykować żeby zgrać płatności. no i jest duże ryzyko przy częściowych, ze którejś możecie nie udzielić a to sie wiąże z utrata dofinansowania albo szukaniem srodków u siebie, zeby dolozyc.
0
2024-06-18 07:52 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy