Forum

Powrót Zatrzymanie wadium

A.

Anna .....

Fachowiec 388

Proszę pomóżcie bo pierwszy raz mam taką sytuację:
Wykonawca najwyżej oceniony nie przesłał podmiotowych środków dowodowych- były dwa wezwania z art. 274 i później 128, oferta podlega odrzuceniu, wadium zatrzymaniu, niestety wadium jest w formie gwarancji.
Kolejnego wykonawcę wzywamy do PŚD, ale jako, że uciekło nam już trochę czasu w oczekiwaniu na dokumenty od tego pierwszego wykonawcy chcemy wezwać do przedłużenia TZO. I teraz jak postąpić z zatrzymaniem wadium bo wezwać do przedłużenia TZO musimy wszystkich, również tego odrzuconego. On raczej wie, że go odrzucimy bo nie przesłał dokumentów i domniemam, że ma świadomość konsekwencji odrzucenia, z resztą w wezwaniach pisaliśmy, że nie przesłanie skutkuje odrzuceniem więc zapewne zgody na przedłużenie też nie prześle, do tego wadium ma w formie gwarancji, która mija oczywiście ostatniego dnia TZO. Czy mogę wystąpić do gwaranta już teraz z pismem o zatrzymaniu wadium? O odrzuceniu informujemy dopiero z wyborem, a to może potrwać jeszcze dobry tydzień albo dwa...
Proszę pomóżcie bo pierwszy raz mam taką sytuację: Wykonawca najwyżej oceniony nie przesłał podmiotowych środków dowodowych- były dwa wezwania z art. 274 i później 128, oferta podlega odrzuceniu, wadium zatrzymaniu, niestety wadium jest w formie gwarancji. Kolejnego wykonawcę wzywamy do PŚD, ale jako, że uciekło nam już trochę czasu w oczekiwaniu na dokumenty od tego pierwszego wykonawcy chcemy wezwać do przedłużenia TZO. I teraz jak postąpić z zatrzymaniem wadium bo wezwać do przedłużenia TZO musimy wszystkich, również tego odrzuconego. On raczej wie, że go odrzucimy bo nie przesłał dokumentów i domniemam, że ma świadomość konsekwencji odrzucenia, z resztą w wezwaniach pisaliśmy, że nie przesłanie skutkuje odrzuceniem więc zapewne zgody na przedłużenie też nie prześle, do tego wadium ma w formie gwarancji, która mija oczywiście ostatniego dnia TZO. Czy mogę wystąpić do gwaranta już teraz z pismem o zatrzymaniu wadium? O odrzuceniu informujemy dopiero z wyborem, a to może potrwać jeszcze dobry tydzień albo dwa...
0
2024-06-25 11:11 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Wadium zatrzymujesz jak tylko zisci sie, ktoras z przesłanek do zatrzymania, nie musisz czekac do poinformowania o odrzuceniu.
Wadium zatrzymujesz jak tylko zisci sie, ktoras z przesłanek do zatrzymania, nie musisz czekac do poinformowania o odrzuceniu.
0
2024-06-25 11:14 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy