Forum

Powrót Wykonawca nie płaci pracownikowi

A.

Agata .....

47

Usługa sprzątania. Otrzymałam zgłoszenie, że pracownik sprzątający nie otrzymuje terminowo wypłaty wynagrodzenia przez Wykonawcę. Czy mam jakiekolwiek środki, żeby wpłynąć na Wykonawcę? Czy spotykają się Państwo z takim problemem? Jakie środki Państwo stosują? Czy mogę w kolejnej umowie wyznaczyć karę nakładaną na wykonawcę przy każdorazowym złożonym donosie, potwierdzonym oświadczeniem pracownika? Czy ustawa zakazuje stosowania takich praktyk?
Usługa sprzątania. Otrzymałam zgłoszenie, że pracownik sprzątający nie otrzymuje terminowo wypłaty wynagrodzenia przez Wykonawcę. Czy mam jakiekolwiek środki, żeby wpłynąć na Wykonawcę? Czy spotykają się Państwo z takim problemem? Jakie środki Państwo stosują? Czy mogę w kolejnej umowie wyznaczyć karę nakładaną na wykonawcę przy każdorazowym złożonym donosie, potwierdzonym oświadczeniem pracownika? Czy ustawa zakazuje stosowania takich praktyk?
0
2024-07-02 14:45 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Miałem przypadek i po analizie doszedłem do wniosku, że nie mamy podstaw prawnych do działania (wynikających z ustawy Pzp).
Pracownik to nie podwykonawca :-(.
Ze swojej strony przeprowadziliśmy rozmowę z wykonawcą i zasugerowaliśmy, że mamy dużo pozaustawowych metod nacisku i ze możemy spróbować ponaprzykrzać się wykonawcy, jeśli stwierdzi, że te kilka złotych dla pracownika to jego być albo nie być. Jeśli nie przestraszy się, to uwierz mi - na usłudze sprzątania wykonawcę zawsze można na czymś złapać, a jeśli to nie pomoże, to możecie złożyć doniesienie do PIPu.
Takie praktyki (niepłacenie pracownikom) należny zwalczać z całą stanowczością.
Miałem przypadek i po analizie doszedłem do wniosku, że nie mamy podstaw prawnych do działania (wynikających z ustawy Pzp). Pracownik to nie podwykonawca :-(. Ze swojej strony przeprowadziliśmy rozmowę z wykonawcą i zasugerowaliśmy, że mamy dużo pozaustawowych metod nacisku i ze możemy spróbować ponaprzykrzać się wykonawcy, jeśli stwierdzi, że te kilka złotych dla pracownika to jego być albo nie być. Jeśli nie przestraszy się, to uwierz mi - na usłudze sprzątania wykonawcę zawsze można na czymś złapać, a jeśli to nie pomoże, to możecie złożyć doniesienie do PIPu. Takie praktyki (niepłacenie pracownikom) należny zwalczać z całą stanowczością.
0
2024-07-02 15:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy