Forum

Powrót Wstępne oświadczenie

M.

Monika .....

28

Najkorzystniejszy wykonawca do oferty załączył wstępne oświadczenie. Zgodnie z naszym wzorem wykonawca w odpowiednich polach miał zaznaczyć czy podlega wykluczeniu tj.
- oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 106
- oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 109 ust. 1 pky 406
- oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 103 ....
- oświadczam że zachodzą w stosunku do mnie podstawy do wykluczenia na podstawie art ........

Wykonawca postawił znak X tylko przy przesłankach wykluczenia obligatoryjnych tj. 108 . Najprawdopodobniej zapomniał zaznaczyć pozostale podstawy prawne.
Z uwagi na to, że wykonawca nie wypełnił pola dotyczącego wskazania przesłanki wykluczenia (w przypadku gdyby podlegał on wykluczeniu) czy zasadne będzie wezwanie do uzupełnienia oświadczenia? Nie wiem co z tym fantem mam zrobić. Pierwszy raz mam taką dziwną sytuację. Dodatkowo wykonawca złożył niewymagane na tym etapie postępowania oświadczenie o aktualności gdzie potwierdza że nie podlega wykluczeniu na podstawie ww. artykułów
Najkorzystniejszy wykonawca do oferty załączył wstępne oświadczenie. Zgodnie z naszym wzorem wykonawca w odpowiednich polach miał zaznaczyć czy podlega wykluczeniu tj. - oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 106 - oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 109 ust. 1 pky 406 - oświadczam że nie podlegam wykluczeniu na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 103 .... - oświadczam że zachodzą w stosunku do mnie podstawy do wykluczenia na podstawie art ........ Wykonawca postawił znak X tylko przy przesłankach wykluczenia obligatoryjnych tj. 108 . Najprawdopodobniej zapomniał zaznaczyć pozostale podstawy prawne. Z uwagi na to, że wykonawca nie wypełnił pola dotyczącego wskazania przesłanki wykluczenia (w przypadku gdyby podlegał on wykluczeniu) czy zasadne będzie wezwanie do uzupełnienia oświadczenia? Nie wiem co z tym fantem mam zrobić. Pierwszy raz mam taką dziwną sytuację. Dodatkowo wykonawca złożył niewymagane na tym etapie postępowania oświadczenie o aktualności gdzie potwierdza że nie podlega wykluczeniu na podstawie ww. artykułów
0
2024-07-03 10:15 0

T.

Tomasz .....

61

Osobiście uważam, że z treści oświadczenia (czytając literalnie) nie wynika aby Wykonawca podlegał wykluczeniu. W końcu jest napisane „oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu (…)” a całość jest podpisana podpisem elektronicznym. Dodatkowo Wykonawca przedłożył oświadczenie o aktualności, które także potwierdza brak podstaw wykluczenia.
Nie wiem dokładnie jakie macie zapisy – ale jeśli nie ma tam nic typu: „brak zaznaczenia danej pozycji będzie rozumiany jako spełnienie przesłanki wykluczenia” – czy coś podobnego, to myślę, że uznać dokumenty.
A na przyszłość zmieniłbym druk oświadczenia na taki, aby Wykonawca nie musiał tam nic zaznaczać.
Osobiście uważam, że z treści oświadczenia (czytając literalnie) nie wynika aby Wykonawca podlegał wykluczeniu. W końcu jest napisane „oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu (…)” a całość jest podpisana podpisem elektronicznym. Dodatkowo Wykonawca przedłożył oświadczenie o aktualności, które także potwierdza brak podstaw wykluczenia. Nie wiem dokładnie jakie macie zapisy – ale jeśli nie ma tam nic typu: „brak zaznaczenia danej pozycji będzie rozumiany jako spełnienie przesłanki wykluczenia” – czy coś podobnego, to myślę, że uznać dokumenty. A na przyszłość zmieniłbym druk oświadczenia na taki, aby Wykonawca nie musiał tam nic zaznaczać.
0
2024-07-03 14:50 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy