Forum

Powrót unieważnienie czynności wyboru

K.

Klaudia .....

0

Witam.
Zamawiający poinformował o wyborze najkorzystniejszej oferty nie wzywając wcześniej o podmiotowe (kilka zadań dużo ofert, po prostu pominięto) CO w takim przypadku? Chcemy unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej tylko jaki powód nieważnienia dać? Zamawiający popełnił bląd.... zaniechał........ Z góry dziękuję.
Witam. Zamawiający poinformował o wyborze najkorzystniejszej oferty nie wzywając wcześniej o podmiotowe (kilka zadań dużo ofert, po prostu pominięto) CO w takim przypadku? Chcemy unieważnić wybór oferty najkorzystniejszej tylko jaki powód nieważnienia dać? Zamawiający popełnił bląd.... zaniechał........ Z góry dziękuję.
0
2024-07-03 11:20 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Jako podstawę unieważnienia wyboru dałabym art. 17 ust. 2

Przyznam, ze raz miałam podobna sytuację, tylko, ze u mnie nie było wezwania do uzupełnienia...

Napisałam wtedy cos takiego (to jeszcze w starej ustawie było):
"Zamawiający dokonując oceny i wyboru najkorzystniejszej oferty Wykonawcy ................ dopatrzył się w dokonanych przez siebie czynnościach niezgodności z przepisami ustawy Pzp. Zamawiający zaniechał bowiem wezwania Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, do uzupełnienia, na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, dokumentu o którym mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, wymaganego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jak wyżej, tj. „Wykazu osób”, potwierdzającego spełnianie warunku udziału w postępowaniu w zakresie dysponowania osobą kierownika budowy w specjalności inżynieryjnej hydrotechnicznej.

Stąd też nie chcąc narazić się na zarzut przeprowadzenia postępowania z naruszeniem przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający postanowił unieważnić czynności badania i wyboru najkorzystniejszej oferty i tym samym powtórzyć dokonane przez siebie czynności uznając, że podjęte uprzednio czynności są obarczone wadą.

Jednocześnie Zamawiający informuje, że o wyniku powtórzonej czynności badania i oceny ofert, zawiadomi Wykonawców w kolejnym piśmie."
Jako podstawę unieważnienia wyboru dałabym art. 17 ust. 2 Przyznam, ze raz miałam podobna sytuację, tylko, ze u mnie nie było wezwania do uzupełnienia... Napisałam wtedy cos takiego (to jeszcze w starej ustawie było): "Zamawiający dokonując oceny i wyboru najkorzystniejszej oferty Wykonawcy ................ dopatrzył się w dokonanych przez siebie czynnościach niezgodności z przepisami ustawy Pzp. Zamawiający zaniechał bowiem wezwania Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, do uzupełnienia, na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, dokumentu o którym mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, wymaganego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jak wyżej, tj. „Wykazu osób”, potwierdzającego spełnianie warunku udziału w postępowaniu w zakresie dysponowania osobą kierownika budowy w specjalności inżynieryjnej hydrotechnicznej. Stąd też nie chcąc narazić się na zarzut przeprowadzenia postępowania z naruszeniem przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający postanowił unieważnić czynności badania i wyboru najkorzystniejszej oferty i tym samym powtórzyć dokonane przez siebie czynności uznając, że podjęte uprzednio czynności są obarczone wadą. Jednocześnie Zamawiający informuje, że o wyniku powtórzonej czynności badania i oceny ofert, zawiadomi Wykonawców w kolejnym piśmie."
0
2024-07-03 11:28 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy