Forum

Powrót Oświadczenie własne zamiast referencji

K.

Katarzyna .....

3

Dzień dobry

jeśli otrzymaliście Państwo oświadczenie Wykonawcy zamiast referencji, co jest zgodnie z Pzp, w którym Wykonawca oświadcza, iż "wszystkie niżej wymienione usługi (2)
wykonane zostały należycie z zachowaniem terminów umownych, a z przyczyn ode mnie niezależnych nie jestem w stanie uzyskać dokumentów w postaci referencji", dodatkowo zostały załączone pozwolenia na budowę (w pozwoleniach widnieje Wykonawca jako projektant), dla formalności dopytujecie z jakich przyczyn Wykonawca nie mógł uzyskać referencji lub kontaktujecie się dla upewnienia należytego wykonania z wskazanymi w wykazie usług podmiotami? Ja skłaniam się w kierunku przyjęcia spełnienia warunku udziału, bez wyjaśnienia. Nurtuje mnie jedynie kwestia, czy wykazane podmioty nie miały jednak zastrzeżeń co do należytego wykonania usług, a pozwolenia na budowę to jednak inna kwestia. Z drugiej strony Wykonawca coś oświadczył, więc ma to pewną wartość i po coś ustawodawca dopuścił tę możliwość. Z góry dziękuję za odpowiedzi życząc kreatywnego dnia.
Dzień dobry jeśli otrzymaliście Państwo oświadczenie Wykonawcy zamiast referencji, co jest zgodnie z Pzp, w którym Wykonawca oświadcza, iż "wszystkie niżej wymienione usługi (2) wykonane zostały należycie z zachowaniem terminów umownych, a z przyczyn ode mnie niezależnych nie jestem w stanie uzyskać dokumentów w postaci referencji", dodatkowo zostały załączone pozwolenia na budowę (w pozwoleniach widnieje Wykonawca jako projektant), dla formalności dopytujecie z jakich przyczyn Wykonawca nie mógł uzyskać referencji lub kontaktujecie się dla upewnienia należytego wykonania z wskazanymi w wykazie usług podmiotami? Ja skłaniam się w kierunku przyjęcia spełnienia warunku udziału, bez wyjaśnienia. Nurtuje mnie jedynie kwestia, czy wykazane podmioty nie miały jednak zastrzeżeń co do należytego wykonania usług, a pozwolenia na budowę to jednak inna kwestia. Z drugiej strony Wykonawca coś oświadczył, więc ma to pewną wartość i po coś ustawodawca dopuścił tę możliwość. Z góry dziękuję za odpowiedzi życząc kreatywnego dnia.
0
2024-07-08 08:54 0

A.

Alicja .....

Fachowiec 360

Owszem, można uznać oświadczenie, ale musi być poparte dowodami. Następna sprawa to ogłoszenia o wykonaniu umowy - może nimi zastąpić referencji. Można także wystąpić do poprzednich zamawiających. Miałam tez taki przypadek, też było oświadczenie wykonawcy, tłumaczenie dlaczego nie ma referencji było bardzo ogólnikowe więc wystąpiłam oficjalnie do poprzedniego zamawiającego i sie okazało, że mieli problemy z wykonawcą i dlatego nie wydali referencji.
Owszem, można uznać oświadczenie, ale musi być poparte dowodami. Następna sprawa to ogłoszenia o wykonaniu umowy - może nimi zastąpić referencji. Można także wystąpić do poprzednich zamawiających. Miałam tez taki przypadek, też było oświadczenie wykonawcy, tłumaczenie dlaczego nie ma referencji było bardzo ogólnikowe więc wystąpiłam oficjalnie do poprzedniego zamawiającego i sie okazało, że mieli problemy z wykonawcą i dlatego nie wydali referencji.
0
2024-07-08 09:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy