Forum

Powrót Brak pozycji w kosztorysie

M.

Monika .....

28

Postępowanie krajowe na roboty budowlane. Rozliczenie kosztorysowe. Dofinansowanie ze środków unijnych. Do oferty wykonawcy musieli załączyć 5 kosztorysów (na poszczególne branże). Jeden z wykonawców w kosztorysie branży elektrycznej nie wycenił 16 pozycji (jest ich w sumie 48) oraz 1 pozycji w branży budowlanej. Na pierwszy rzut oka wygląda na to że wykonawca nie zeskanował całego kosztorysu branży elektrycznej (w tabeli elementów scalonych w formularzu ofertowym wskazał najprawdopodobniej kwotę łącznie z tymi niezeskanowanymi brakującymi pozycjami). Dodatkowo w SWZ jest zapis że w przypadku braku jakiejkolwiek pozycji zamawiający może zwrócić się do wykonawcy o złożenie wyjaśnień i że poprawi to jako inna omyłkę poprzez dopisanie pozycji i wpisanie 0 zł uznając że wykonawca ujął ja w innych pozycjach wyceny.

Co należy zrobić w tym przypadku kiedy brakuje nie jednej ale kilkunastu pozycji - odrzucić czy ratować ofertę? Wzywając do wyjaśnień wykonawca w odpowiedzi napisze najprawdopodobniej że omyłkowo nie zeskanował całego kosztorysu a kwota wskazana w tabeli elementów scalonych w formularzu ofertowym obejmowała te brakujące pozycje co niezbyt mi to pomaga w ocenie sytuacji. Na marginesie patrząc na orzecznictwo KIO są również dwa stanowiska jedno za poprawą omyłek inne za odrzuceniem.
Postępowanie krajowe na roboty budowlane. Rozliczenie kosztorysowe. Dofinansowanie ze środków unijnych. Do oferty wykonawcy musieli załączyć 5 kosztorysów (na poszczególne branże). Jeden z wykonawców w kosztorysie branży elektrycznej nie wycenił 16 pozycji (jest ich w sumie 48) oraz 1 pozycji w branży budowlanej. Na pierwszy rzut oka wygląda na to że wykonawca nie zeskanował całego kosztorysu branży elektrycznej (w tabeli elementów scalonych w formularzu ofertowym wskazał najprawdopodobniej kwotę łącznie z tymi niezeskanowanymi brakującymi pozycjami). Dodatkowo w SWZ jest zapis że w przypadku braku jakiejkolwiek pozycji zamawiający może zwrócić się do wykonawcy o złożenie wyjaśnień i że poprawi to jako inna omyłkę poprzez dopisanie pozycji i wpisanie 0 zł uznając że wykonawca ujął ja w innych pozycjach wyceny. Co należy zrobić w tym przypadku kiedy brakuje nie jednej ale kilkunastu pozycji - odrzucić czy ratować ofertę? Wzywając do wyjaśnień wykonawca w odpowiedzi napisze najprawdopodobniej że omyłkowo nie zeskanował całego kosztorysu a kwota wskazana w tabeli elementów scalonych w formularzu ofertowym obejmowała te brakujące pozycje co niezbyt mi to pomaga w ocenie sytuacji. Na marginesie patrząc na orzecznictwo KIO są również dwa stanowiska jedno za poprawą omyłek inne za odrzuceniem.
0
2024-07-08 10:29 0

KB

Katarzyna Bołdys

47

Szczerze to nie wiem, czy to jest do uratowania. Nie załączył kompletnego kosztorysu, to nawet nie jest jako brak jakiejś pozycji. Wyroki KIO mówią o poprawie, tylko czy taka poprawa podchodziłaby faktycznie pod poprawę innej omyłki - nie jestem przekonana. Chętnie poczytam opinie innych....
Szczerze to nie wiem, czy to jest do uratowania. Nie załączył kompletnego kosztorysu, to nawet nie jest jako brak jakiejś pozycji. Wyroki KIO mówią o poprawie, tylko czy taka poprawa podchodziłaby faktycznie pod poprawę innej omyłki - nie jestem przekonana. Chętnie poczytam opinie innych....
0
2024-07-08 10:46 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy