Forum

Powrót Negocjacje części postępowania

T.

Teresa .....

0

Opublikowaliśmy postępowania, które składało się z 5 części. Na część 1,2 oraz 4 mamy oferty, które spełniają warunki i mieszczą się w kwocie, którą zamierzamy przeznaczyć. W części 3 wpłynęły dwie oferty, które przewyższają kwotę jaką zamierzamy przeznaczyć, a w części 5 jedna oferta, która przekracza. Chcemy zrobić negocjacje z wykonawcami (art. 275 pkt.2). W SWZ mamy zapis, że ograniczamy liczbę wykonawców do negocjacji do 3. W pierwszym kroku informujemy wykonawców, którzy złożyli oferty o ofertach odrzuconych, punktacji itp. Czy muszę pisać o wszystkich częściach, czy tylko części jakich będą dotyczyć negocjacje, tzn. części 3 i 5? Czy mogę wyznaczyć termin negocjacji na następny dzień lub dwa dni później? Teoretycznie nigdzie nie ma zapisu co do tego terminu. Dodam, że jest to bardzo pilne postępowania (dofinansowanie na zadania z Polskiego Ładu :/).
Opublikowaliśmy postępowania, które składało się z 5 części. Na część 1,2 oraz 4 mamy oferty, które spełniają warunki i mieszczą się w kwocie, którą zamierzamy przeznaczyć. W części 3 wpłynęły dwie oferty, które przewyższają kwotę jaką zamierzamy przeznaczyć, a w części 5 jedna oferta, która przekracza. Chcemy zrobić negocjacje z wykonawcami (art. 275 pkt.2). W SWZ mamy zapis, że ograniczamy liczbę wykonawców do negocjacji do 3. W pierwszym kroku informujemy wykonawców, którzy złożyli oferty o ofertach odrzuconych, punktacji itp. Czy muszę pisać o wszystkich częściach, czy tylko części jakich będą dotyczyć negocjacje, tzn. części 3 i 5? Czy mogę wyznaczyć termin negocjacji na następny dzień lub dwa dni później? Teoretycznie nigdzie nie ma zapisu co do tego terminu. Dodam, że jest to bardzo pilne postępowania (dofinansowanie na zadania z Polskiego Ładu :/).
0
2024-07-09 14:07 0

P.

Paulina .....

Fachowiec 227

Piszesz tylko do tej części, które będą negocjowane, bo rozumiem że w pozostałych nie będzie negocjacji i będziecie wybierać od razu najkorzystniejszą ofertę. Tu jest poradnik, dość jasno i obrazowo moim zdaniem jest opisane to postępowanie z art. 275 pkt 2 pzp: https://www.gov.pl/web/uzp/jak-przeprowadzic-postepowanie-w-trybie-podstawowym-z-mozliwoscia-prowadzenia-negocjacji-art-275-pkt-2-ustawy-pzp

Co do drugiej części pytania. Ustawa nie określa terminu kiedy mają odbyć się negocjacje. Możesz wyznaczyć na następny dzień. Nikt Ci tego nie zabroni. Natomiast osobiście nie jestem zwolenniczką wyznaczania terminu negocjacji na następny dzień jeśli mają przynieść jakieś rezultaty.....a rozumiem, że chcecie by ktoś się znalazł do tego zamówienia tylko za mniejszą kwotę. Więc uważam, że wykonawca powinien mieć chwilę na podliczenie się i przygotowanie się do tych negocjacji. Ja bym dała mu dwa dni robocze na przygotowanie.....ale jak wam się śpieszy to te dwa dni później brzmi lepiej niż na następny dzień. Pamiętaj też, że obecnie mamy okres wakacyjny. Wykonawcy też jeżdżą na wakacje i to nie tylko prezesi ;) ich pracownicy również.
Piszesz tylko do tej części, które będą negocjowane, bo rozumiem że w pozostałych nie będzie negocjacji i będziecie wybierać od razu najkorzystniejszą ofertę. Tu jest poradnik, dość jasno i obrazowo moim zdaniem jest opisane to postępowanie z art. 275 pkt 2 pzp: https://www.gov.pl/web/uzp/jak-przeprowadzic-postepowanie-w-trybie-podstawowym-z-mozliwoscia-prowadzenia-negocjacji-art-275-pkt-2-ustawy-pzp Co do drugiej części pytania. Ustawa nie określa terminu kiedy mają odbyć się negocjacje. Możesz wyznaczyć na następny dzień. Nikt Ci tego nie zabroni. Natomiast osobiście nie jestem zwolenniczką wyznaczania terminu negocjacji na następny dzień jeśli mają przynieść jakieś rezultaty.....a rozumiem, że chcecie by ktoś się znalazł do tego zamówienia tylko za mniejszą kwotę. Więc uważam, że wykonawca powinien mieć chwilę na podliczenie się i przygotowanie się do tych negocjacji. Ja bym dała mu dwa dni robocze na przygotowanie.....ale jak wam się śpieszy to te dwa dni później brzmi lepiej niż na następny dzień. Pamiętaj też, że obecnie mamy okres wakacyjny. Wykonawcy też jeżdżą na wakacje i to nie tylko prezesi ;) ich pracownicy również.
0
2024-07-09 16:43 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy