Forum

Powrót otwarcie jawne czy nie

A.

Agnieszka .....

70

ze strony [prezesa uzp Czy na gruncie ustawy Pzp, w przypadku odstąpienia od stosowania środków komunikacji elektronicznej i składania ofert w formie pisemnej, otwarcie ofert będzie jawne? (2020-12-04)
Zgodnie z art. 18 ustawy Pzp, postępowanie o udzielenie zamówienia jest jawne. Natomiast zamawiający, może ograniczyć dostęp do informacji związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia tylko w przypadkach określonych w ustawie.

Zgodnie z treścią art. 222 ust. 1 ustawy Pzp, otwarcie ofert następuje niezwłocznie po upływie terminu składania ofert, nie później niż następnego dnia po dniu, w którym upłynął termin składania ofert.

Z uwagi na powyższe należy stwierdzić, że ustawa Pzp nie uzależnia jawności otwarcia ofert od formy ofert w postępowaniu, tym samym ich otwarcie w ramach postępowania o udzielenie zamówienia będzie jawne.

Moje pytanie to w końcu jawne czy nie?
ze strony [prezesa uzp Czy na gruncie ustawy Pzp, w przypadku odstąpienia od stosowania środków komunikacji elektronicznej i składania ofert w formie pisemnej, otwarcie ofert będzie jawne? (2020-12-04) Zgodnie z art. 18 ustawy Pzp, postępowanie o udzielenie zamówienia jest jawne. Natomiast zamawiający, może ograniczyć dostęp do informacji związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia tylko w przypadkach określonych w ustawie. Zgodnie z treścią art. 222 ust. 1 ustawy Pzp, otwarcie ofert następuje niezwłocznie po upływie terminu składania ofert, nie później niż następnego dnia po dniu, w którym upłynął termin składania ofert. Z uwagi na powyższe należy stwierdzić, że ustawa Pzp nie uzależnia jawności otwarcia ofert od formy ofert w postępowaniu, tym samym ich otwarcie w ramach postępowania o udzielenie zamówienia będzie jawne. Moje pytanie to w końcu jawne czy nie?
0
2021-01-20 13:15 0

A.

Agnieszka .....

21

Otwarcie ofert może być jawne, ale nie musi. Ja będę praktykowała niejawne.
Otwarcie ofert może być jawne, ale nie musi. Ja będę praktykowała niejawne.
0
2021-01-20 13:18 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy