Forum

Powrót Kiedy można wezwać do uzupełnienia środków przedmiotowych?

P.

Paweł .....

8

Witajcie....
Mam taką kwestię, w postępowaniu w trybie podstawowym kryteriami ocen są: cena, termin realizacji oraz gwarancja. Czy jeżeli zawrę w SWZ wymóg, że dokumenty przedmiotowe w zakresie np. parametrów technicznych produktów (dostawy) mają być złożone wraz z ofertą, a wśród tych parametrów jest zwyczajowo podawana gwarancja - to czy takie dokumenty będą mogły podlegać uzupełnieniu?
Czy mogę napisać, że Zamawiający może wezwać do uzupełnienia?
W gruncie rzeczy, chodzi o to czy sam jeden parametr "gwarancja" determinuje mi to, że taki dokument będzie składany na potrzeby kryteriów oceny ofert?
Może się zdarzyć, że produkty mogą mieć różne okresy gwarancji, czy może lepiej stworzyć niejako oddzielny załącznik do oferty, w którym Wykonawcy podawaliby terminy gwarancji dla poszczególnych składników oferty - i taki dokument nie podlegałby uzupełnieniu, z uwagi na zastosowane kryteria.
Natomiast pozostałe parametry techniczne składane byłyby oddzielnie i wtedy mogłyby podlegać uzupełnieniu?
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Paweł
Witajcie.... Mam taką kwestię, w postępowaniu w trybie podstawowym kryteriami ocen są: cena, termin realizacji oraz gwarancja. Czy jeżeli zawrę w SWZ wymóg, że dokumenty przedmiotowe w zakresie np. parametrów technicznych produktów (dostawy) mają być złożone wraz z ofertą, a wśród tych parametrów jest zwyczajowo podawana gwarancja - to czy takie dokumenty będą mogły podlegać uzupełnieniu? Czy mogę napisać, że Zamawiający może wezwać do uzupełnienia? W gruncie rzeczy, chodzi o to czy sam jeden parametr "gwarancja" determinuje mi to, że taki dokument będzie składany na potrzeby kryteriów oceny ofert? Może się zdarzyć, że produkty mogą mieć różne okresy gwarancji, czy może lepiej stworzyć niejako oddzielny załącznik do oferty, w którym Wykonawcy podawaliby terminy gwarancji dla poszczególnych składników oferty - i taki dokument nie podlegałby uzupełnieniu, z uwagi na zastosowane kryteria. Natomiast pozostałe parametry techniczne składane byłyby oddzielnie i wtedy mogłyby podlegać uzupełnieniu? Co o tym myślicie? Pozdrawiam Paweł
0
2021-01-25 11:48 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

art. 107 ust. 3 nie zezwala na uzupełnienie przedmiotowego środka dowodowego, jeżeli został złożony na potwierdzenie kryterium oceny ofert. Myślę, że trzeba w etykiecie określić wszystkie inne wymagane parametry (z wyłączeniem okresu gwarancji).
art. 107 ust. 3 nie zezwala na uzupełnienie przedmiotowego środka dowodowego, jeżeli został złożony na potwierdzenie kryterium oceny ofert. Myślę, że trzeba w etykiecie określić wszystkie inne wymagane parametry (z wyłączeniem okresu gwarancji).
0
2021-01-25 14:04 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy