Forum

Powrót podpisanie oferty

M.

Marzena .....

0

Postępowanie poniżej progów. Wykonawca po zaszyfrowaniu w miniportalu wysłał ofertę z załącznikami (jeden plik pdf) i dopiero wtedy w epuap podpisał podpisem zaufanym. czy to znaczy że oferta jest podpisana? Pozostali najpierw podpisali podpisem zaufanym oferty (też jeden plik pdf lub skompresowany zip) później zaszyfrowali i wysyłając przez epuap ponownie podpisali. Czy jedna i druga sutuacji z podpisami jest poprawna?
Postępowanie poniżej progów. Wykonawca po zaszyfrowaniu w miniportalu wysłał ofertę z załącznikami (jeden plik pdf) i dopiero wtedy w epuap podpisał podpisem zaufanym. czy to znaczy że oferta jest podpisana? Pozostali najpierw podpisali podpisem zaufanym oferty (też jeden plik pdf lub skompresowany zip) później zaszyfrowali i wysyłając przez epuap ponownie podpisali. Czy jedna i druga sutuacji z podpisami jest poprawna?
0
2021-02-15 15:19 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

miałam ten sam problem i zadałam pytanie na LEX, poniżej odpowiedź:
W opisanym stanie faktycznym należy uznać, że oferta nie została podpisana. Opatrzenie jedynie formularza złożenia oferty nie jest wystarczające.
Uzasadnienie

W celu udzielenia odpowiedzi na pytanie należy powołać się na instrukcję działania miniPortalu dostępnej pod adresem https://miniportal.uzp.gov.pl/Instrukcje. Wynika z nich, że formularz oferty nie uległ zmianie i występuje zgodnie ze wzorem określonym przez zamawiającego w postępowaniu. Po skompletowaniu oferty wykonawca jest zobowiązany podpisać ją kwalifikowanym podpisem elektronicznym i musi zaszyfrować ofertę przy pomocy miniPortalu. Oferta będzie zapisywana w formacie .zip, następnie będzie przesyłana do zamawiającego za pomocą dedykowanych formularzy dostępnych na ePUAP. Natomiast odrębną czynnością jest złożenie oferty, które także może, ale nie musi być opatrzone kwalifikowanym podpisem. Dla zamawiającego kluczowym jest opatrzenie dokumentu oferty podpisem. Nie można przyjąć, że podpisanie formularza złożenia oferty obejmuje już swoim zakresem ofertę.

Zapytałam tez obsługi miniPortalu i dostałam odpowiedź, że oferta musi byc podpisana przed zaszyfrowaniem...

my odrzuciliśmy takie oferty.
miałam ten sam problem i zadałam pytanie na LEX, poniżej odpowiedź: W opisanym stanie faktycznym należy uznać, że oferta nie została podpisana. Opatrzenie jedynie formularza złożenia oferty nie jest wystarczające. Uzasadnienie W celu udzielenia odpowiedzi na pytanie należy powołać się na instrukcję działania miniPortalu dostępnej pod adresem https://miniportal.uzp.gov.pl/Instrukcje. Wynika z nich, że formularz oferty nie uległ zmianie i występuje zgodnie ze wzorem określonym przez zamawiającego w postępowaniu. Po skompletowaniu oferty wykonawca jest zobowiązany podpisać ją kwalifikowanym podpisem elektronicznym i musi zaszyfrować ofertę przy pomocy miniPortalu. Oferta będzie zapisywana w formacie .zip, następnie będzie przesyłana do zamawiającego za pomocą dedykowanych formularzy dostępnych na ePUAP. Natomiast odrębną czynnością jest złożenie oferty, które także może, ale nie musi być opatrzone kwalifikowanym podpisem. Dla zamawiającego kluczowym jest opatrzenie dokumentu oferty podpisem. Nie można przyjąć, że podpisanie formularza złożenia oferty obejmuje już swoim zakresem ofertę. Zapytałam tez obsługi miniPortalu i dostałam odpowiedź, że oferta musi byc podpisana przed zaszyfrowaniem... my odrzuciliśmy takie oferty.
0
2021-02-15 15:21 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy