Forum

Powrót Klauzula społeczna art. 91

R.

Robert .....

14

Na podstawie art. 91 ust. 1 pkt. 2 PZP , Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przy realizacji zamówienia nieprzerwanie od podpisania umowy do końca terminu realizacji
zamówienia w zakresie każdej z części zamówienia zatrudnił minimum 1 osobę bezrobotną.
Wykonawca zatrudnił osobę bezrobotną ale nie jest ona skierowna przez Urząd Pracy, tylko zatrudnił " z ulicy" taką osobę, która miała status bezrobotnej.
Czy Zamawiajacy powinien oczekiwać zatrudnienia takiej osoby, skierowanej bezpośrednio z UP?
Jestem w roli Wykonawcy a takie oczekiwania ma Zamawiajacy twierdząc, że tak zatrudniona osoba dopiero podtwierdzi fakt spełnienia tego wymogu.
Na podstawie art. 91 ust. 1 pkt. 2 PZP , Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przy realizacji zamówienia nieprzerwanie od podpisania umowy do końca terminu realizacji zamówienia w zakresie każdej z części zamówienia zatrudnił minimum 1 osobę bezrobotną. Wykonawca zatrudnił osobę bezrobotną ale nie jest ona skierowna przez Urząd Pracy, tylko zatrudnił " z ulicy" taką osobę, która miała status bezrobotnej. Czy Zamawiajacy powinien oczekiwać zatrudnienia takiej osoby, skierowanej bezpośrednio z UP? Jestem w roli Wykonawcy a takie oczekiwania ma Zamawiajacy twierdząc, że tak zatrudniona osoba dopiero podtwierdzi fakt spełnienia tego wymogu.
0
2021-02-18 12:30 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Proszę sprawdzić, jaka osoba ma status osoby bezrobotnej. Nie jestem pewna, ale z tego, co pamiętam to status osoby bezrobotnej ma tylko taka osoba, która jest zarejestrowana w UP, jako osoba bezrobotna. Jeżeli w wymaganiach w SWZ zamawiający nie określił, że ma to być osoba bezrobotna zatrudniona na podstawie skierowania przez UP, to według mnie każda osoba posiadająca status bezrobotnej spełnia wymagania "zatrudnił minimum 1 osobę bezrobotną"
Proszę sprawdzić, jaka osoba ma status osoby bezrobotnej. Nie jestem pewna, ale z tego, co pamiętam to status osoby bezrobotnej ma tylko taka osoba, która jest zarejestrowana w UP, jako osoba bezrobotna. Jeżeli w wymaganiach w SWZ zamawiający nie określił, że ma to być osoba bezrobotna zatrudniona na podstawie skierowania przez UP, to według mnie każda osoba posiadająca status bezrobotnej spełnia wymagania "zatrudnił minimum 1 osobę bezrobotną"
0
2021-02-18 15:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy