Forum

Powrót Skan dokumentu - czy musi być własnoręcznie podpisany

A.

Agnieszka .....

1

W przypadku dokumentów, które wykonawca może wystawić jako dokument w postaci papierowej, zeskanować ten dokument i przekazać wraz z cyfrowym odwzorowaniem tego dokumentu, opatrzonym kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym – poświadczającym zgodność odwzorowania cyfrowego z dokumentem w postaci papierowej. Czy dokument, który wykonawca wypełnia w wersji papierowej musi przed zeskanowaniem własnoręcznie podpisać? Czy wystarczy, że wypełni, a podpisze podpisem kwalifikowanym (zaufanym, osobistym). Czy w takim przypadku podpis kwalifikowany (zaufany, osobisty) stanowi tylko poświadczenie zgodności odwzorowania?
Zastanawiam się czy w przypadku dokumentów, które mogą być złożone jako skan, usuwać miejsce na podpis osoby uprawnionej do reprezentacji wykonawcy (tak jak było standardowo w dokumentach papierowych)
W przypadku dokumentów, które wykonawca może wystawić jako dokument w postaci papierowej, zeskanować ten dokument i przekazać wraz z cyfrowym odwzorowaniem tego dokumentu, opatrzonym kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym – poświadczającym zgodność odwzorowania cyfrowego z dokumentem w postaci papierowej. Czy dokument, który wykonawca wypełnia w wersji papierowej musi przed zeskanowaniem własnoręcznie podpisać? Czy wystarczy, że wypełni, a podpisze podpisem kwalifikowanym (zaufanym, osobistym). Czy w takim przypadku podpis kwalifikowany (zaufany, osobisty) stanowi tylko poświadczenie zgodności odwzorowania? Zastanawiam się czy w przypadku dokumentów, które mogą być złożone jako skan, usuwać miejsce na podpis osoby uprawnionej do reprezentacji wykonawcy (tak jak było standardowo w dokumentach papierowych)
0
2021-02-18 12:39 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Nie bardzo wiem, jakie dokumenty dopuszczacie w formie skanu?? i zastanawia mnie jeszcze po co wykonawca miałby robić skany swoich dokumentów, skoro wystarczy że wypełni doc. (najlepiej zeby potem przerobił go w pdf) i podpisze. Ale nawet jesli juz da skan, to nie musi on zawierac własnoręcznego podpisu. Z potwierdzaniem za zgodność bedziemy mieli do czynienia tylko przy dokumentach nie stworzonych przez wykonawce.
Nie bardzo wiem, jakie dokumenty dopuszczacie w formie skanu?? i zastanawia mnie jeszcze po co wykonawca miałby robić skany swoich dokumentów, skoro wystarczy że wypełni doc. (najlepiej zeby potem przerobił go w pdf) i podpisze. Ale nawet jesli juz da skan, to nie musi on zawierac własnoręcznego podpisu. Z potwierdzaniem za zgodność bedziemy mieli do czynienia tylko przy dokumentach nie stworzonych przez wykonawce.
0
2021-02-18 12:45 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy