Forum

Powrót zapisy regulaminu poniżej 130K - sumowanie zamówień

K.

Kamila .....

0

Do tej pory w mojej jednostce obowiązywały zasady: wniosek o wszczęcie zamówienia do 15.000 zł i powyżej 15.000 zł ale wybór wniosku zależał od danej pozycji w planie zamówień publicznych do 30tys euro. W momencie, gdy w planie widniała np. "dostawa sprzętu komputerowego" i na cały rok zaplanowano wydatki na poziomie np. 50000 zł to nawet jeśli pracownik kupował coś z tej kategorii za 1000 zł przygotowywał wniosek powyżej 15000,00 zł. Czy to prawidłowe podejście? W jednostkach w których pracowałam wcześniej to kwota szacunkowa jednorazowego zamówienia wskazywała na to, jaki wybrać wniosek.
Proszę o informację
Do tej pory w mojej jednostce obowiązywały zasady: wniosek o wszczęcie zamówienia do 15.000 zł i powyżej 15.000 zł ale wybór wniosku zależał od danej pozycji w planie zamówień publicznych do 30tys euro. W momencie, gdy w planie widniała np. "dostawa sprzętu komputerowego" i na cały rok zaplanowano wydatki na poziomie np. 50000 zł to nawet jeśli pracownik kupował coś z tej kategorii za 1000 zł przygotowywał wniosek powyżej 15000,00 zł. Czy to prawidłowe podejście? W jednostkach w których pracowałam wcześniej to kwota szacunkowa jednorazowego zamówienia wskazywała na to, jaki wybrać wniosek. Proszę o informację
0
2021-02-19 10:48 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Jak kierownik zamawiającego ustalił tak należy robić. Uważam że trochę niepotrzebnie komplikujecie sobie pracę, bo to jest zdecydowanie więcej pracy, pilnowania tego, więcej zapytań, procedur, a potem każdy błąd będzie kontrola wytykać. Sumować łącznie te same zamówienia w ciągu roku, ale tylko po to by sprawdzić czy stosujemy ustawę PZP.
Jak kierownik zamawiającego ustalił tak należy robić. Uważam że trochę niepotrzebnie komplikujecie sobie pracę, bo to jest zdecydowanie więcej pracy, pilnowania tego, więcej zapytań, procedur, a potem każdy błąd będzie kontrola wytykać. Sumować łącznie te same zamówienia w ciągu roku, ale tylko po to by sprawdzić czy stosujemy ustawę PZP.
0
2021-02-19 11:29 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy