Forum

Powrót szacowanie wartości zamówienia podzielonego na 2 etapy - roboty budowalne

J.

Justyna .....

9

W 2020 r. szacowałam wartość zamówienia na roboty budowlane na podstawie kosztorysów inwestorskich sporządzonych w czerwcu 2020 r.
Ze względu na brak środków na sfinansowanie całości robót budowlanych - podczas szacowania podzieliłam zamówienie na 2 etapy (oddzielne postępowania): pierwszy realizowany w 2020 r., drugi - realizowany w 2021 r. Szacowanie miało miejsce we wrześniu 2020 r.
Pierwsze zamówienie zostało udzielone z wolnej ręki i zostało już zrealizowane.

Teraz przymierzam się do drugiego etapu i moje pytania są następujące:
- czy etap 2 mogę szacować na podstawie kosztorysów inwestorskich z czerwca 2020 r., czy powinny one zostać zaktualizowane?
- czy mogę dorzucić teraz w protokole szacowania zamówienia uzupełniające tylko do etapu 2?
-czy w protokole szacowania powinnam uaktualnić kwotę z etapu 1 o faktyczną wartość z umowy (a nie jak wcześniej było na podstawie kosztorysów inwestorskich?)
W 2020 r. szacowałam wartość zamówienia na roboty budowlane na podstawie kosztorysów inwestorskich sporządzonych w czerwcu 2020 r. Ze względu na brak środków na sfinansowanie całości robót budowlanych - podczas szacowania podzieliłam zamówienie na 2 etapy (oddzielne postępowania): pierwszy realizowany w 2020 r., drugi - realizowany w 2021 r. Szacowanie miało miejsce we wrześniu 2020 r. Pierwsze zamówienie zostało udzielone z wolnej ręki i zostało już zrealizowane. Teraz przymierzam się do drugiego etapu i moje pytania są następujące: - czy etap 2 mogę szacować na podstawie kosztorysów inwestorskich z czerwca 2020 r., czy powinny one zostać zaktualizowane? - czy mogę dorzucić teraz w protokole szacowania zamówienia uzupełniające tylko do etapu 2? -czy w protokole szacowania powinnam uaktualnić kwotę z etapu 1 o faktyczną wartość z umowy (a nie jak wcześniej było na podstawie kosztorysów inwestorskich?)
0
2021-02-26 14:18 0

W.

Wojciech .....

Fachowiec 814

- kosztorysy zaktualizowane
- tak możliwe
- nie szacowanie jest szacowaniem a kwota umowy to co innego
- kosztorysy zaktualizowane - tak możliwe - nie szacowanie jest szacowaniem a kwota umowy to co innego
0
2021-03-01 10:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy