Forum

Powrót Szacowanie wartości zamówienia w czasie pandemii - usługa czystości

J.

Joanna .....

58

Chciałam przeprowadzić postępowanie unijne na usługę sprzątania na okres 24 miesięcy. Czy do wyszacowania powinnam wziąć realizację usługi z ostatnich 12 miesięcy, czy jednak mogę z 24 miesięcy (poprzez analogię do planowanego zamówienia)? I co ważniejsze: jak mogę szacować usługę (niezależnie z 12 czy 24 miesięcy) skoro okres ten był specyficzny, więc jeśli wzięłabym to co zrealizowano, to nie byłoby to adekwatne do okresu w którym usługa mogłaby być świadczona w pełnym zakresie (bo teraz działaliśmy "na pół gwizdka" i w niektórych miesiącach część obiektu była wyłączona ze sprzątania). Jak szacować, żeby było dobrze? Czy mogę przyjąć wartość miesięcznej usługi w pełnym jej zakresie razy 24 miesiące? (Rozeznanie rynku nie wchodzi w grę, bo w cenę wchodzi mnóstwo różnych składowych.)
Chciałam przeprowadzić postępowanie unijne na usługę sprzątania na okres 24 miesięcy. Czy do wyszacowania powinnam wziąć realizację usługi z ostatnich 12 miesięcy, czy jednak mogę z 24 miesięcy (poprzez analogię do planowanego zamówienia)? I co ważniejsze: jak mogę szacować usługę (niezależnie z 12 czy 24 miesięcy) skoro okres ten był specyficzny, więc jeśli wzięłabym to co zrealizowano, to nie byłoby to adekwatne do okresu w którym usługa mogłaby być świadczona w pełnym zakresie (bo teraz działaliśmy "na pół gwizdka" i w niektórych miesiącach część obiektu była wyłączona ze sprzątania). Jak szacować, żeby było dobrze? Czy mogę przyjąć wartość miesięcznej usługi w pełnym jej zakresie razy 24 miesiące? (Rozeznanie rynku nie wchodzi w grę, bo w cenę wchodzi mnóstwo różnych składowych.)
0
2021-03-10 19:07 0

J.

Joanna .....

58

O pomoc poprosiłam również jednego ze szkolących (nie z ApexNetu) i otrzymałam taką odpowiedź, którą udostępniam, bo może ktoś również z niej skorzysta :) Oto ona:

Za całą pewnością jest to usługa powtarzająca się okresowo lub podlegająca wznowieniu. Tutaj stosujemy art. 35 ust. 1:
Art. 35. [Wartość zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu]
1. 14 Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu w określonym czasie jest:
1) rzeczywista łączna wartość kolejnych zamówień tego samego rodzaju, udzielonych w ciągu poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym lub roku obrotowym, z uwzględnieniem zmian ilości lub wartości zamawianych usług lub dostaw, które mogły wystąpić w ciągu 12
miesięcy następujących od udzielenia pierwszego zamówienia, albo

2) łączna wartość zamówień, których zamawiający zamierza udzielić w terminie 12 miesięcy następujących po pierwszej usłudze lub dostawie. Literalnie rzecz biorąc bierzemy wydatki z ostatnich 12 miesięcy,
ale jak sama Pani wskazuje ostatnie 12 miesięcy to „szczególny” czas. Ja bym wziął wydatki z analogicznego okresu na jaki ma zostać zawarta umowa, czyli jednak z ostatnich 24 miesięcy, uwzględniłbym również wskaźnikik inflacji i szacunek gotowy. Oprócz tego opisałbym w notatce z szacowania wartości zamówienia właśnie te
okoliczności związane z covidem, co uzasadniałoby, ze biorę 24 a nie 12 miesięcy jak wskazuje przepis.
O pomoc poprosiłam również jednego ze szkolących (nie z ApexNetu) i otrzymałam taką odpowiedź, którą udostępniam, bo może ktoś również z niej skorzysta :) Oto ona: Za całą pewnością jest to usługa powtarzająca się okresowo lub podlegająca wznowieniu. Tutaj stosujemy art. 35 ust. 1: Art. 35. [Wartość zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu] 1. 14 Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się lub podlegające wznowieniu w określonym czasie jest: 1) rzeczywista łączna wartość kolejnych zamówień tego samego rodzaju, udzielonych w ciągu poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym lub roku obrotowym, z uwzględnieniem zmian ilości lub wartości zamawianych usług lub dostaw, które mogły wystąpić w ciągu 12 miesięcy następujących od udzielenia pierwszego zamówienia, albo 2) łączna wartość zamówień, których zamawiający zamierza udzielić w terminie 12 miesięcy następujących po pierwszej usłudze lub dostawie. Literalnie rzecz biorąc bierzemy wydatki z ostatnich 12 miesięcy, ale jak sama Pani wskazuje ostatnie 12 miesięcy to „szczególny” czas. Ja bym wziął wydatki z analogicznego okresu na jaki ma zostać zawarta umowa, czyli jednak z ostatnich 24 miesięcy, uwzględniłbym również wskaźnikik inflacji i szacunek gotowy. Oprócz tego opisałbym w notatce z szacowania wartości zamówienia właśnie te okoliczności związane z covidem, co uzasadniałoby, ze biorę 24 a nie 12 miesięcy jak wskazuje przepis.
0
2021-03-11 15:07 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy