Forum

Powrót Zaświadczenie zus us od podwykonawcy

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Już zgłupiałem :-(
procedura podstawowa bez negocjacji na roboty budowlane.
Zażądam od "najlepszego" wykonawcy zaświadczeń z zus i us o niezaleganiu.
Nie chcę badać wszystkich podwykonawców na okoliczność braku podstaw do wykluczenia,

Czy jeżeli wykonawca w celu spełnienie kryteriów podmiotowych będzie się posiłkował zasobami podwykonawców (rb) to:
a) muszę żądać od podwykonawcy udostępniającego zasób zaświadczeń zus+us jak od wykonawcy a od pozostałych wykonawców nie muszę,
b) nie muszę żądać od podwykonawcy udostępniającego zasób zaświadczeń, tak jak od pozostałych (w 274 jest: "Zamawiający wzywa WYKONAWCĘ którego oferta została najwyżej oceniona")
c) muszę żądać od wszystkich podwykonawców zaświadczeń zus+us (równe traktowanie??? - nie wydaje mi się).

Zawsze byłem przeciwny instytucji udostępniania zasobów stąd być może moje kłopoty ze zrozumieniem.
Pomożecie?
Już zgłupiałem :-( procedura podstawowa bez negocjacji na roboty budowlane. Zażądam od "najlepszego" wykonawcy zaświadczeń z zus i us o niezaleganiu. Nie chcę badać wszystkich podwykonawców na okoliczność braku podstaw do wykluczenia, Czy jeżeli wykonawca w celu spełnienie kryteriów podmiotowych będzie się posiłkował zasobami podwykonawców (rb) to: a) muszę żądać od podwykonawcy udostępniającego zasób zaświadczeń zus+us jak od wykonawcy a od pozostałych wykonawców nie muszę, b) nie muszę żądać od podwykonawcy udostępniającego zasób zaświadczeń, tak jak od pozostałych (w 274 jest: "Zamawiający wzywa WYKONAWCĘ którego oferta została najwyżej oceniona") c) muszę żądać od wszystkich podwykonawców zaświadczeń zus+us (równe traktowanie??? - nie wydaje mi się). Zawsze byłem przeciwny instytucji udostępniania zasobów stąd być może moje kłopoty ze zrozumieniem. Pomożecie?
0
2021-03-25 13:13 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Coś doczytałem w art. 119:
Zamawiający bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, które zostały przewidziane względem wykonawcy.
Czyli: w stosunku do podwykonawców udostępniających zasoby żądać dokumentów jak od wykonawcy. A żądać oczywiście od wykonacy.
Coś doczytałem w art. 119: Zamawiający bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, które zostały przewidziane względem wykonawcy. Czyli: w stosunku do podwykonawców udostępniających zasoby żądać dokumentów jak od wykonawcy. A żądać oczywiście od wykonacy.
0
2021-03-25 13:41 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy