Forum

Powrót Analiza potrzeb

M.

Monika .....

28

Jestem w trakcie przygotowywania analizy potrzeb większość już mam. Czy ktoś może już sporządzał taką analizę potrzeb na roboty budowlane i mógłby podzielić się nią w celu zerknięcia jak to w Państwa przypadku wygląda? Za pomoc będę wdzięczna.
Jestem w trakcie przygotowywania analizy potrzeb większość już mam. Czy ktoś może już sporządzał taką analizę potrzeb na roboty budowlane i mógłby podzielić się nią w celu zerknięcia jak to w Państwa przypadku wygląda? Za pomoc będę wdzięczna.
0
2021-04-06 14:12 0

A.

Aneta .....

Fachowiec 115

https://www.uzp.gov.pl/nowe-pzp/nowe-pzp-w-pytaniach-i-odpowiedziach/jakie-tresci-obejmuje-analiza-potrzeb-i-wymagan-2020-11-12
Analiza potrzeb i wymagań to dokuemnt , który składa się do wniosku, jest to dokumnet bardzo indywidualny i chyba nie powstał jeszcze żaden wzór, jednakże UZP w linku powyżej określa co ma się tam znależć.
z naszego tworzonego regulaminu:
1. W przypadku, kiedy wartość przedmiotu zamówienia jest równa lub przekracza progi unijne do wniosku należy dołączyć analizę potrzeb i wymagań, o której mowa w art. 83 ustawy. Zamawiający może odstąpić od dokonania analizy potrzeb (art. 83 ust. 4 ustawy).

4.1 Analiza obejmuje w szczególności:

a) badanie możliwości zaspokojenia zidentyfikowanych potrzeb z wykorzystaniem zasobów własnych,

b) rozeznanie rynku:

- w aspekcie alternatywnych środków zaspokojenia zidentyfikowanych potrzeb,

- w aspekcie możliwych wariantów realizacji zamówienia albo wskazuje, że jest wyłącznie jedna możliwość wykonania zamówienia.

4.2. Analiza potrzeb i wymagań wskazuje:

a) orientacyjną wartość zamówienia dla każdego ze wskazanych wariantów, o których mowa w pkt 1b),

b) możliwość podziału zamówienia na części,

c) przewidywany tryb udzielenia zamówienia,

d) możliwość uwzględnienia aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych zamówienia,

e) ryzyka związane z postępowaniem o udzielenie i realizacją zamówienia.

ze szkolenia:

Celem analizy jest zwiększenie efektywności systemu zam publicznych , cel określony w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju,

- lepsze przygotowanie procesu udzilania zamówienia publicznego, któy rzutuje bezpośrednio na wszystkie etapy procesu zakupowego ,

pełniejsze wdrożenie zasad funkcjonujących na gruncie finansów publicznych, (art 44 ufp)

Na początku trzeba określić celowość . decyzja w spr przedmiotu zamówienia jest częśto podejmowana zbyt szybko, bez odpowiedniego określenia, dlaczego i w jakim celu zamówienie jest konieczne.

Trzeba okreslic potrzebę - , o jakim zasie zaspokojenia potrzeby mówimy, określić cykl życia,

jakie rezultaty chce uzyskać

co ma kluczowe znaczenie dla zaspokojenia potrzeb.

Nalezy określić kryteria wyboru środka zaspokojenia potrzeby, (ekonomiczna , cena koszty w cyklu życia) (czas w jakim osiągnie sie cel) (wykonalność w określonym czasie) Inne aspekty- względy techniczne , lokalizacyjne, społeczne , środowiskowe)

mam nadzieję ze pomogłam, powodzenia
https://www.uzp.gov.pl/nowe-pzp/nowe-pzp-w-pytaniach-i-odpowiedziach/jakie-tresci-obejmuje-analiza-potrzeb-i-wymagan-2020-11-12 Analiza potrzeb i wymagań to dokuemnt , który składa się do wniosku, jest to dokumnet bardzo indywidualny i chyba nie powstał jeszcze żaden wzór, jednakże UZP w linku powyżej określa co ma się tam znależć. z naszego tworzonego regulaminu: 1. W przypadku, kiedy wartość przedmiotu zamówienia jest równa lub przekracza progi unijne do wniosku należy dołączyć analizę potrzeb i wymagań, o której mowa w art. 83 ustawy. Zamawiający może odstąpić od dokonania analizy potrzeb (art. 83 ust. 4 ustawy). 4.1 Analiza obejmuje w szczególności: a) badanie możliwości zaspokojenia zidentyfikowanych potrzeb z wykorzystaniem zasobów własnych, b) rozeznanie rynku: - w aspekcie alternatywnych środków zaspokojenia zidentyfikowanych potrzeb, - w aspekcie możliwych wariantów realizacji zamówienia albo wskazuje, że jest wyłącznie jedna możliwość wykonania zamówienia. 4.2. Analiza potrzeb i wymagań wskazuje: a) orientacyjną wartość zamówienia dla każdego ze wskazanych wariantów, o których mowa w pkt 1b), b) możliwość podziału zamówienia na części, c) przewidywany tryb udzielenia zamówienia, d) możliwość uwzględnienia aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych zamówienia, e) ryzyka związane z postępowaniem o udzielenie i realizacją zamówienia. ze szkolenia: Celem analizy jest zwiększenie efektywności systemu zam publicznych , cel określony w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, - lepsze przygotowanie procesu udzilania zamówienia publicznego, któy rzutuje bezpośrednio na wszystkie etapy procesu zakupowego , pełniejsze wdrożenie zasad funkcjonujących na gruncie finansów publicznych, (art 44 ufp) Na początku trzeba określić celowość . decyzja w spr przedmiotu zamówienia jest częśto podejmowana zbyt szybko, bez odpowiedniego określenia, dlaczego i w jakim celu zamówienie jest konieczne. Trzeba okreslic potrzebę - , o jakim zasie zaspokojenia potrzeby mówimy, określić cykl życia, jakie rezultaty chce uzyskać co ma kluczowe znaczenie dla zaspokojenia potrzeb. Nalezy określić kryteria wyboru środka zaspokojenia potrzeby, (ekonomiczna , cena koszty w cyklu życia) (czas w jakim osiągnie sie cel) (wykonalność w określonym czasie) Inne aspekty- względy techniczne , lokalizacyjne, społeczne , środowiskowe) mam nadzieję ze pomogłam, powodzenia
0
2021-04-06 22:09 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy