Forum

Powrót konsorcjum

A.

Aneta .....

2

Czy w przypadku, w którym Zamawiający wymaga rozliczeń tylko z liderem konsorcjum, to wówczas liderem powinien być podmiot posiadający wymagane doświadczenie i realizujący daną usługę w odniesieniu do art. 117 ust. 3 pzp. Czy nie ma to znaczenia?
Czy w oświadczeniu z art. 117 ust. 4 pzp mogę wpisać procentowo zakres, np. 80% ten doświadczony podmiot i 20% niedoświadczony. Pracuję po stronnie wykonawcy w usługach czystości i mam problem z tym oświadczeniem, bo zazwyczaj moje konsorcjum służy spełnieniu warunków i jeden świadczy , a pozostali solidarnie dostarczają pracowników do realizacji.
Czy w przypadku, w którym Zamawiający wymaga rozliczeń tylko z liderem konsorcjum, to wówczas liderem powinien być podmiot posiadający wymagane doświadczenie i realizujący daną usługę w odniesieniu do art. 117 ust. 3 pzp. Czy nie ma to znaczenia? Czy w oświadczeniu z art. 117 ust. 4 pzp mogę wpisać procentowo zakres, np. 80% ten doświadczony podmiot i 20% niedoświadczony. Pracuję po stronnie wykonawcy w usługach czystości i mam problem z tym oświadczeniem, bo zazwyczaj moje konsorcjum służy spełnieniu warunków i jeden świadczy , a pozostali solidarnie dostarczają pracowników do realizacji.
0
2021-04-15 12:18 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Określenie procentowego udziału w realizacji nie wystarczy, ponieważ z takiego oświadczenia nie wynika które usługi wykonają poszczególni wykonawcy, tylko jakiej wartości będą te usługi. Nie tylko o takie informacje chodzi w tym oświadczeniu. Przede wszystkim to oświadczenie ma wskazać, jaki zakres prac,usług wykonają poszczególni wykonawcy i wstępnie wskazać, który z nich spełnia warunki udziału w postępowaniu.
Określenie procentowego udziału w realizacji nie wystarczy, ponieważ z takiego oświadczenia nie wynika które usługi wykonają poszczególni wykonawcy, tylko jakiej wartości będą te usługi. Nie tylko o takie informacje chodzi w tym oświadczeniu. Przede wszystkim to oświadczenie ma wskazać, jaki zakres prac,usług wykonają poszczególni wykonawcy i wstępnie wskazać, który z nich spełnia warunki udziału w postępowaniu.
0
2021-04-15 13:31 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy