Forum

Powrót Problem z terminem wykonania zamówienia

M.

Marcjanna .....

3

Dzień dobry,

przetarg nieograniczony, jeszcze w "starej" ustawie na wykonanie chodników w dwóch miejscowościach. Wybór najkorzystniejszej oferty nastąpił 4 marca 2021 r. - po tej czynności otrzymałam informację z komórki merytorycznej, ze w projekcie nie było przewidzianej ważnej części zamówienia (przeoczenie projektanta) przez co musimy wystąpić o odstępstwo do Ministerstwa. Przedłużyłam TZO o 60 dni, który kończy się 11 maja. Umowa nie została jeszcze zawarta. Termin wykonania zadania zgodnie z przetargiem to koniec lipca 2021 r. Co zrobić, jeśli nie zdążymy uzyskać odstępstwa do tego terminu? W zmianach umowy przewidziałam zapis "konieczność dokonania w dokumentacji projektowej niezbędnych zmian niemożliwych do wykrycia na etapie zawarcia umowy mających wpływ na czas realizacji robót;".
Co radzicie zrobić? Podpisać umowę z Wykonawcą i po prostu czekać, aż przyjdzie zatwierdzone odstępstwo? Czy na podstawie tego zapisu mogę w nieskończoność przedłużać termin wykonania umowy w formie aneksu? Czy jednak ogłaszać nowe postępowanie po doczekaniu decyzji co dalej?
Dzień dobry, przetarg nieograniczony, jeszcze w "starej" ustawie na wykonanie chodników w dwóch miejscowościach. Wybór najkorzystniejszej oferty nastąpił 4 marca 2021 r. - po tej czynności otrzymałam informację z komórki merytorycznej, ze w projekcie nie było przewidzianej ważnej części zamówienia (przeoczenie projektanta) przez co musimy wystąpić o odstępstwo do Ministerstwa. Przedłużyłam TZO o 60 dni, który kończy się 11 maja. Umowa nie została jeszcze zawarta. Termin wykonania zadania zgodnie z przetargiem to koniec lipca 2021 r. Co zrobić, jeśli nie zdążymy uzyskać odstępstwa do tego terminu? W zmianach umowy przewidziałam zapis "konieczność dokonania w dokumentacji projektowej niezbędnych zmian niemożliwych do wykrycia na etapie zawarcia umowy mających wpływ na czas realizacji robót;". Co radzicie zrobić? Podpisać umowę z Wykonawcą i po prostu czekać, aż przyjdzie zatwierdzone odstępstwo? Czy na podstawie tego zapisu mogę w nieskończoność przedłużać termin wykonania umowy w formie aneksu? Czy jednak ogłaszać nowe postępowanie po doczekaniu decyzji co dalej?
0
2021-05-05 10:32 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy