Forum

Powrót wolna ręka a ogłoszenie o wyniku postępowania

J.

Justyna .....

9

Zamieszczam ogłoszenie o wyniku postępowania z trybie z wolnej ręki.
Jest tam zakładka dot. ofert. Sprawdziłam, że większość zamawiających zaznacza, że wpłynęła 1 oferta.. Ja skłaniam się ku temu, aby zaznaczyć 0- przecież w wolnej ręce nie mówimy o ofercie, tylko są negocjacje.
Dodatkowo w Komentarzu do Pzp zamieszczonym na stronie UZP- przy art. 81 czytam, że do przekazywania informacji są zobowiązani zamawiający udzielający zamówień na podstawie Pzp w związku z postępowaniami, w których są składane oferty, a więc z wyłączeniem zamówień udzielanych w trybie zamówienia z wolnej ręki (...) - zatem skoro nie wysyłam informacji do Prezesa o złożonej ofercie, to w ogłoszeniu o wyniku postępowania chyba podobnie zaznaczam, że nie wpłynęła żadna oferta - czy dobrze myślę?
Zamieszczam ogłoszenie o wyniku postępowania z trybie z wolnej ręki. Jest tam zakładka dot. ofert. Sprawdziłam, że większość zamawiających zaznacza, że wpłynęła 1 oferta.. Ja skłaniam się ku temu, aby zaznaczyć 0- przecież w wolnej ręce nie mówimy o ofercie, tylko są negocjacje. Dodatkowo w Komentarzu do Pzp zamieszczonym na stronie UZP- przy art. 81 czytam, że do przekazywania informacji są zobowiązani zamawiający udzielający zamówień na podstawie Pzp w związku z postępowaniami, w których są składane oferty, a więc z wyłączeniem zamówień udzielanych w trybie zamówienia z wolnej ręki (...) - zatem skoro nie wysyłam informacji do Prezesa o złożonej ofercie, to w ogłoszeniu o wyniku postępowania chyba podobnie zaznaczam, że nie wpłynęła żadna oferta - czy dobrze myślę?
0
2021-06-07 11:28 0

KM

Karolina Misztal

17

Ja zaznaczyłabym 0 - ofert nie ma w tym trybie. Natomiast nie wiem, czy dobrze rozumiem art. 216 - w ust. 3 jest mowa o tym, że ogłoszenie o wyniku postępowania zamieszcza się nie później niż 14 dni od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 11-14. Czy oznacza to, że w przypadku gdy wolna ręka była przeprowadzona po przetargu unieważnionym z powodu braku ofert (czyli na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 6) nie trzeba zamieszczać takiego ogłoszenia?
Ja zaznaczyłabym 0 - ofert nie ma w tym trybie. Natomiast nie wiem, czy dobrze rozumiem art. 216 - w ust. 3 jest mowa o tym, że ogłoszenie o wyniku postępowania zamieszcza się nie później niż 14 dni od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 11-14. Czy oznacza to, że w przypadku gdy wolna ręka była przeprowadzona po przetargu unieważnionym z powodu braku ofert (czyli na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 6) nie trzeba zamieszczać takiego ogłoszenia?
0
2021-08-03 11:13 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy