Forum

Powrót KIO + TZO + wadium

R.

Radosław .....

17

Cześć.
w postępowaniu złożono 5 ofert, jestem już po wyborze. Wykonawca A złożył wniosek o zwrot wadium. Wadium zwrócono. Pozostałym wykonawcom zwróciłem na podstawie art. 98 ust. 2 pkt 3) czyli wszystkim poza najkorzystniejszym.

wpłynęło odwołanie i zaczęły się problemy. czekamy na pisma z KIO + wyznaczenie terminu. W tym czasie upłynął TZO, art. 220 ust. 3 mówi, że wzywam o przedłużenie tylko przed wyborem.
1. czy najkorzystniejszemu zwracam wadium art. 98 ust. 1 pkt 1 ?

Zakładam, że KIO nakaże powtórzyć czynność badania i oceny ofert, czyli będę przed wyborem najkorzystniejszej oferty.

1. czy powinienem wezwać wszystkich wykonawców do wniesienia wadium wraz z przedłużeniem TZO i od jakiego dnia rozpocząć liczenie terminu ?
2.czy Wykonawcę A również uwzględniać w wezwaniu, wniosek o zwrot wadium złożył po wyborze ale w TZO, więc przy powtórzeniu czynności może powinien zostać od razu odrzucony ?
Cześć. w postępowaniu złożono 5 ofert, jestem już po wyborze. Wykonawca A złożył wniosek o zwrot wadium. Wadium zwrócono. Pozostałym wykonawcom zwróciłem na podstawie art. 98 ust. 2 pkt 3) czyli wszystkim poza najkorzystniejszym. wpłynęło odwołanie i zaczęły się problemy. czekamy na pisma z KIO + wyznaczenie terminu. W tym czasie upłynął TZO, art. 220 ust. 3 mówi, że wzywam o przedłużenie tylko przed wyborem. 1. czy najkorzystniejszemu zwracam wadium art. 98 ust. 1 pkt 1 ? Zakładam, że KIO nakaże powtórzyć czynność badania i oceny ofert, czyli będę przed wyborem najkorzystniejszej oferty. 1. czy powinienem wezwać wszystkich wykonawców do wniesienia wadium wraz z przedłużeniem TZO i od jakiego dnia rozpocząć liczenie terminu ? 2.czy Wykonawcę A również uwzględniać w wezwaniu, wniosek o zwrot wadium złożył po wyborze ale w TZO, więc przy powtórzeniu czynności może powinien zostać od razu odrzucony ?
0
2021-06-09 10:38 0

D.

Dominika .....

85

zwrot wadium pozostałym poza tymi, którzy zwrócą się z wnioskiem następuje po podpisaniu umowy w postępowaniu a nie po wyborze oferty najkorzystniejszej- tutaj jest zmiana względem starej i nowej ustawy
zwrot wadium pozostałym poza tymi, którzy zwrócą się z wnioskiem następuje po podpisaniu umowy w postępowaniu a nie po wyborze oferty najkorzystniejszej- tutaj jest zmiana względem starej i nowej ustawy
0
2021-06-09 11:10 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy