Forum

Powrót ogłoszenie o zamówieniu - ograniczona ilość znaków w polu zmiany i warunki zmian umowy

R.

Rafał .....

11

Witam wszystkich,
przymierzam się do pierwszego postepowania według nowej ustawy z dofinansowaniem z UE. Wypełniam sobie pole "Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia" a tu "zonk". Ograniczenie liczby znaków do 4000. Hmm w starym Biuletynie takich cudów nie było. Mam rozbudowane warunki zmiany. Widzę, że niektórzy Zamawiający wprost piszą, że zmiany umowy zostały opisane w dokumentach zamówienia i podają nr załącznika do swz lub podają, krótkie uzasadnienie, że w związku z ograniczoną ilością znaków w niniejszym polu ogłoszenia, rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunków ich wprowadzenia zostały zawarte w projekcie umowy. Jeżeli pamięć mnie nie myli to IZ nakładały korekty finansowe za takie zapisy. Były one niewystarczające. Należało w ogłoszeniu o zamówieniu przytoczyć wszystkie przewidziane zmiany. Ciekawe jak będzie teraz. Nie pozostaje mi nic innego jak przytoczyć podobny zapis i już... :/
Witam wszystkich, przymierzam się do pierwszego postepowania według nowej ustawy z dofinansowaniem z UE. Wypełniam sobie pole "Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia" a tu "zonk". Ograniczenie liczby znaków do 4000. Hmm w starym Biuletynie takich cudów nie było. Mam rozbudowane warunki zmiany. Widzę, że niektórzy Zamawiający wprost piszą, że zmiany umowy zostały opisane w dokumentach zamówienia i podają nr załącznika do swz lub podają, krótkie uzasadnienie, że w związku z ograniczoną ilością znaków w niniejszym polu ogłoszenia, rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunków ich wprowadzenia zostały zawarte w projekcie umowy. Jeżeli pamięć mnie nie myli to IZ nakładały korekty finansowe za takie zapisy. Były one niewystarczające. Należało w ogłoszeniu o zamówieniu przytoczyć wszystkie przewidziane zmiany. Ciekawe jak będzie teraz. Nie pozostaje mi nic innego jak przytoczyć podobny zapis i już... :/
0
2021-06-11 17:57 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Teraz takich ograniczeń związanych z ilością znaków jest w wiele w nowym BZP, od biedy można próbować gdzieś wcisnąć te informacje np. w informacjach dodatkowych (na samym końcu). Ja zwykle wklejam to co jest najważniejsze a do pozostałych informacji robię odesłanie.
Teraz takich ograniczeń związanych z ilością znaków jest w wiele w nowym BZP, od biedy można próbować gdzieś wcisnąć te informacje np. w informacjach dodatkowych (na samym końcu). Ja zwykle wklejam to co jest najważniejsze a do pozostałych informacji robię odesłanie.
0
2021-06-14 09:04 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy