Forum

Powrót Dowożenie uczniów

A.

Aleksandra .....

1

Chciałabym zakupić bilety na dowożenie uczniów do szkół. Odbywa sie to na liniach regularnych. W naszym rejonie występuje tylko jeden wykonawca, który pełni takie usługi.
Kwota: powyżej 130 000,00zł
Czy muszę robić przetarg? Czy mogę zakupić bilety bez przeprowadzenia całej procedury? Wiem, że inne gminy wokół mnie tak robią, ale nie rozumiem na jakiej zasadzie... Dodatkowo, jeśli jednym z warunków Zamawiającego jest jak najkrótszy czas na podstawienie pojazdu zastępczego w przypadku wystąpienia awarii. To, czy mogę przy składaniu przez wykonawcę takiego oświadczenia żądać od niego dokumenty potwierdzającego np. umowę najmu placu lub jakiegokolwiek innego dokumentu potwierdzającego fakt posiadania takiego zaplecza?
Chciałabym zakupić bilety na dowożenie uczniów do szkół. Odbywa sie to na liniach regularnych. W naszym rejonie występuje tylko jeden wykonawca, który pełni takie usługi. Kwota: powyżej 130 000,00zł Czy muszę robić przetarg? Czy mogę zakupić bilety bez przeprowadzenia całej procedury? Wiem, że inne gminy wokół mnie tak robią, ale nie rozumiem na jakiej zasadzie... Dodatkowo, jeśli jednym z warunków Zamawiającego jest jak najkrótszy czas na podstawienie pojazdu zastępczego w przypadku wystąpienia awarii. To, czy mogę przy składaniu przez wykonawcę takiego oświadczenia żądać od niego dokumenty potwierdzającego np. umowę najmu placu lub jakiegokolwiek innego dokumentu potwierdzającego fakt posiadania takiego zaplecza?
0
2021-06-17 13:38 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

myślę, że należy zrobić przetarg bo usługę może świadczyć nie tylko firma która już ma kursy po tej trasie. Być może firmy przewozowe które nie jeździły do tej pory po tym terenie zdecydują się wziąć takie zlecenie na dowóz. Jeżeli warunkiem jest czas podstawienia to nie zweryfikujesz tego posiadaniem placu. Raczej niech zdeklarują czas i liczą się ze srogimi karami np. za każde 5 min powyżej zdeklarowanego czasu. To że ktoś ma plac nie gwarantuje podstawienia pojazdu zastępczego.
myślę, że należy zrobić przetarg bo usługę może świadczyć nie tylko firma która już ma kursy po tej trasie. Być może firmy przewozowe które nie jeździły do tej pory po tym terenie zdecydują się wziąć takie zlecenie na dowóz. Jeżeli warunkiem jest czas podstawienia to nie zweryfikujesz tego posiadaniem placu. Raczej niech zdeklarują czas i liczą się ze srogimi karami np. za każde 5 min powyżej zdeklarowanego czasu. To że ktoś ma plac nie gwarantuje podstawienia pojazdu zastępczego.
0
2021-06-17 14:10 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy