Forum

Powrót Normy w opisie przedmiotu zamówienia na roboty budowlane

H.

Hubert .....

25

Witam.
Zamawiający ma do przygotowania postępowanie na robotę budowlaną (forma ,,wybuduj") związaną z modernizacją obiektu (przetarg nieograniczony powyżej progów UE). W dokumentacji projektowej projektanci opisując przedmiot zamówienia posłużyli się w wielu miejscach odniesieniami m.in. do określonych norm np. przy materiałach.
Jednocześnie, na początku dokumentacji zamieszczono ogólną formułkę, że wszędzie tam gdzie w dokumentacji wystąpią odniesienia do jakichś norm, to należy je odczytywać z dopiskiem ,,lub równoważne".

Zamawiający chce w SWZ zamieścić ogólny zapis, że tam gdzie odniesiono się w dokumentacji projektowej do norm, specyfikacji technicznych (...) tam dopuszcza się ,,lub równoważne".
Jak do tego się mają i jak należy rozumieć treść art. 101 ust. 5 i 6 ustawy PZP, tzn. czy w takiej sytuacji Zamawiający ma wskazać w SWZ w rozdziale ,,Przedmiotowe środki dowodowe" że żąda takich dokumentów na potwierdzenie równoważności ?
Witam. Zamawiający ma do przygotowania postępowanie na robotę budowlaną (forma ,,wybuduj") związaną z modernizacją obiektu (przetarg nieograniczony powyżej progów UE). W dokumentacji projektowej projektanci opisując przedmiot zamówienia posłużyli się w wielu miejscach odniesieniami m.in. do określonych norm np. przy materiałach. Jednocześnie, na początku dokumentacji zamieszczono ogólną formułkę, że wszędzie tam gdzie w dokumentacji wystąpią odniesienia do jakichś norm, to należy je odczytywać z dopiskiem ,,lub równoważne". Zamawiający chce w SWZ zamieścić ogólny zapis, że tam gdzie odniesiono się w dokumentacji projektowej do norm, specyfikacji technicznych (...) tam dopuszcza się ,,lub równoważne". Jak do tego się mają i jak należy rozumieć treść art. 101 ust. 5 i 6 ustawy PZP, tzn. czy w takiej sytuacji Zamawiający ma wskazać w SWZ w rozdziale ,,Przedmiotowe środki dowodowe" że żąda takich dokumentów na potwierdzenie równoważności ?
0
2021-06-21 13:19 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

no właśnie, jak to jest z tymi normami bo wydawało mi się że równoważność trzeba opisywać tylko jeżeli wskazujemy na konkretny produkt (wprost lub parametrami), a określanie wymogów normami jest wręcz pożądane. Teraz nie jestem taka pewna po zajrzeniu do art. 100 ust. 4. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to jest?
no właśnie, jak to jest z tymi normami bo wydawało mi się że równoważność trzeba opisywać tylko jeżeli wskazujemy na konkretny produkt (wprost lub parametrami), a określanie wymogów normami jest wręcz pożądane. Teraz nie jestem taka pewna po zajrzeniu do art. 100 ust. 4. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to jest?
0
2021-06-21 13:57 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy