Forum

Powrót Udostępnienie ofert a TP

M.

Marcjanna .....

3

Dzień dobry,
w poniedziałek 21.06 otworzyłam oferty w trybie podstawowym. Dziś wpłynęły dwa wnioski o udostępnienie ofert
1 - Wykonawca, który brał udział w postępowaniu powołuje się na informację publiczną - rozumiem, że mam 14 dni na odpowiedź?
2 - Wykonawca, który nie brał udziału w postępowaniu (ponieważ ograniczamy konkurencję) - wzywa do udostępnienia 3 najtańszych ofert. I tu mam dwa pytania:
a) termin na udostępnienie ofert to 3 dni od otwarcia, a skoro otwarcie było 21.06 to muszę je udostępnić Wykonawcy najpóźniej 24.06.?
b) w jednej z tych trzech ofert Wykonawca zawarł tajemnicę przedsiębiorstwa - dotyczącą wykazu dostaw + referencji, których Zamawiający nie oczekiwał na tym etapie postępowania. Do TP nie ma też żadnych wyjaśnień potwierdzających słuszność zastrzeżenia tych informacji. Jak mam się w tym przypadku zachować? Udostępnić tylko część jawną, a TP, która i tak nie jest znacząca na tym etapie postępowania pominąć?
Dzień dobry, w poniedziałek 21.06 otworzyłam oferty w trybie podstawowym. Dziś wpłynęły dwa wnioski o udostępnienie ofert 1 - Wykonawca, który brał udział w postępowaniu powołuje się na informację publiczną - rozumiem, że mam 14 dni na odpowiedź? 2 - Wykonawca, który nie brał udziału w postępowaniu (ponieważ ograniczamy konkurencję) - wzywa do udostępnienia 3 najtańszych ofert. I tu mam dwa pytania: a) termin na udostępnienie ofert to 3 dni od otwarcia, a skoro otwarcie było 21.06 to muszę je udostępnić Wykonawcy najpóźniej 24.06.? b) w jednej z tych trzech ofert Wykonawca zawarł tajemnicę przedsiębiorstwa - dotyczącą wykazu dostaw + referencji, których Zamawiający nie oczekiwał na tym etapie postępowania. Do TP nie ma też żadnych wyjaśnień potwierdzających słuszność zastrzeżenia tych informacji. Jak mam się w tym przypadku zachować? Udostępnić tylko część jawną, a TP, która i tak nie jest znacząca na tym etapie postępowania pominąć?
0
2021-06-22 13:19 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Ad. 1 to czy Wykonawca powołał się na ustawę o informacji publicznej czy na ustawę pzp nie ma znaczenia - Zamawiający powinien udostępnić oferty w trybie pzp, ponieważ taki tryb jest właściwy w przypadku postępowań, które są w toku a dodatkowo wnioskujący jest stroną postępowania,
Ad. 2 Tryb podstawowy jest trybem otwartym konkurencyjnym - w jaki sposób Państwo ograniczyliście konkurencję? Oferty należy udostępnić niezwłocznie nie najlepiej z zachowaniem tych 3 dni, o których Pani napisała, nie ujawnia się tajemnicy przedsiębiorstwa, a analizować jej też na tym etapie nie ma podstawy, ponieważ dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunku udziału/podstaw wykluczenia bada się dopiero po złożeniu ich na wezwanie.
Ad. 1 to czy Wykonawca powołał się na ustawę o informacji publicznej czy na ustawę pzp nie ma znaczenia - Zamawiający powinien udostępnić oferty w trybie pzp, ponieważ taki tryb jest właściwy w przypadku postępowań, które są w toku a dodatkowo wnioskujący jest stroną postępowania, Ad. 2 Tryb podstawowy jest trybem otwartym konkurencyjnym - w jaki sposób Państwo ograniczyliście konkurencję? Oferty należy udostępnić niezwłocznie nie najlepiej z zachowaniem tych 3 dni, o których Pani napisała, nie ujawnia się tajemnicy przedsiębiorstwa, a analizować jej też na tym etapie nie ma podstawy, ponieważ dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunku udziału/podstaw wykluczenia bada się dopiero po złożeniu ich na wezwanie.
0
2021-06-22 15:40 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy