Forum

Powrót Opis przedmiotu zamówienia a nazwy towarów

N.

Natalia .....

3

Postępowanie na roboty budowlane.
Czy jeżeli w dokumentacji projektowej sporządzone przez projektanta kilka lat temu jest zapis, że prace x można wykonać przy użyciu "np. produktu o nazwie ABC" to mogę pozostawić?
Zamawiający w przedmiarach nie wskazuje konkretnych nazw produktów, a Projektant tylko sugeruje, że może to być np. taki produkt, ale jednocześnie wiemy, że Wykonawca może zastosować także inny, bo my jako Zamawiający nie określamy tak szczegółowych danych odnośnie tego produktu np. kleju do montażu.
Postępowanie na roboty budowlane. Czy jeżeli w dokumentacji projektowej sporządzone przez projektanta kilka lat temu jest zapis, że prace x można wykonać przy użyciu "np. produktu o nazwie ABC" to mogę pozostawić? Zamawiający w przedmiarach nie wskazuje konkretnych nazw produktów, a Projektant tylko sugeruje, że może to być np. taki produkt, ale jednocześnie wiemy, że Wykonawca może zastosować także inny, bo my jako Zamawiający nie określamy tak szczegółowych danych odnośnie tego produktu np. kleju do montażu.
0
2021-06-23 13:54 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Można napisać w jednym z punktów swz: jeżeli w dokumentach pojawia się nazwa własna, należy taki zapis potraktować jako określenie produktu z dopuszczeniem produktów równoważnych. Nie do końca to jest zgodne z ustawą ale co zrobić, jeżli projekt sprzed kilku lat (można poprawiać).
Przy czym ja nie jestem zwolennikiem takich ogólnych zapisów bo IMHO zawsze trzeba opisywać w jaki sposób będzie się badać równoważność (inne parametry są ważne dla określenia równoważności silników spalinowych a inne dla past do czyszczenia podłóg).
Zdecydowanie lepsze są, moim zdaniem, zapisy w umowach na wykonanie projektu dotyczące kar za każde użycie w projekcie marki własnej produktu - oczywiście z wyłączeniem tabeli materiałów referencyjnych. Ale jak rozumiem, tu jest trochę za późno.
Można napisać w jednym z punktów swz: jeżeli w dokumentach pojawia się nazwa własna, należy taki zapis potraktować jako określenie produktu z dopuszczeniem produktów równoważnych. Nie do końca to jest zgodne z ustawą ale co zrobić, jeżli projekt sprzed kilku lat (można poprawiać). Przy czym ja nie jestem zwolennikiem takich ogólnych zapisów bo IMHO zawsze trzeba opisywać w jaki sposób będzie się badać równoważność (inne parametry są ważne dla określenia równoważności silników spalinowych a inne dla past do czyszczenia podłóg). Zdecydowanie lepsze są, moim zdaniem, zapisy w umowach na wykonanie projektu dotyczące kar za każde użycie w projekcie marki własnej produktu - oczywiście z wyłączeniem tabeli materiałów referencyjnych. Ale jak rozumiem, tu jest trochę za późno.
0
2021-06-23 15:28 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy