Forum

Powrót Odwołanie po wyborze oferty - TZO, wadium

E.

Elżbieta .....

0

Postępowanie wszczęte w grudniu.
Jestem wykonawcą i mam pewne wątpliwości :/ Nasza oferta została wybrana jako najkorzystniejsza (w maju), niestety wpłynęło odwołanie (wiadomo nastąpiło zawieszenie TZO). Jesteśmy po rozprawie i KIO ogłosi orzeczenie w czwartek (24.06.). Wg wyliczeń dzień 2021-07-03 będzie dniem, w którym upłynie nam termin związania ofertą, natomiast wadium (w gwarancji bankowej) mamy ważne do 2021-06-30 (raz przedłużaliśmy na wezwanie Zamawiającego zgodnie z art. 184 starego PZP).
Jeśli Zamawiający nie wezwie nas drugi raz teraz do przedłużenia ważności wadium i nie przedłużymy go z własnej nieprzymuszonej woli to jakie tego mogą być konsekwencje? Czy w takiej sytuacji będziemy podlegać wykluczeniu?
Art. 184 starego PZP nie mówi o wniesieniu wadium na przedłużony okres związania ofertą, lecz o przedłużeniu ważności wadium albo wniesieniu nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy.
Czy mam rozumieć, że okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy = przedłużonemu okresowi związania ofertą (w naszym przypadku tj. do 3 lipca)? Czy jednak rozumiem to zbyt rozszerzająco?
Postępowanie wszczęte w grudniu. Jestem wykonawcą i mam pewne wątpliwości :/ Nasza oferta została wybrana jako najkorzystniejsza (w maju), niestety wpłynęło odwołanie (wiadomo nastąpiło zawieszenie TZO). Jesteśmy po rozprawie i KIO ogłosi orzeczenie w czwartek (24.06.). Wg wyliczeń dzień 2021-07-03 będzie dniem, w którym upłynie nam termin związania ofertą, natomiast wadium (w gwarancji bankowej) mamy ważne do 2021-06-30 (raz przedłużaliśmy na wezwanie Zamawiającego zgodnie z art. 184 starego PZP). Jeśli Zamawiający nie wezwie nas drugi raz teraz do przedłużenia ważności wadium i nie przedłużymy go z własnej nieprzymuszonej woli to jakie tego mogą być konsekwencje? Czy w takiej sytuacji będziemy podlegać wykluczeniu? Art. 184 starego PZP nie mówi o wniesieniu wadium na przedłużony okres związania ofertą, lecz o przedłużeniu ważności wadium albo wniesieniu nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy. Czy mam rozumieć, że okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do zawarcia umowy = przedłużonemu okresowi związania ofertą (w naszym przypadku tj. do 3 lipca)? Czy jednak rozumiem to zbyt rozszerzająco?
0
2021-06-23 14:48 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

jeżeli chcecie mieć pewność, że będzie dobrze to sugeruję przedłużyć samodzielnie i to z zapasem np. o miesiąc. Nawet jeżeli nie jest to konieczne to na pewno nie zaszkodzi.
jeżeli chcecie mieć pewność, że będzie dobrze to sugeruję przedłużyć samodzielnie i to z zapasem np. o miesiąc. Nawet jeżeli nie jest to konieczne to na pewno nie zaszkodzi.
0
2021-06-24 09:36 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy