Forum

Powrót Marża - czy jest możliwe, aby była rażąco niska?

K.

Katarzyna .....

3

Czy spotkaliście się Państwo z orzecznictwem dot. zbyt niskiej marży - czy taka w ogóle jest możliwa?
Wykonawca złożył ofertę na 450 000,00 zł netto, w wyjaśnieniach wskazał, że jego zysk wyniesie 230 zł netto.
Zamówienie na usługi, czas realizacji - 1 rok. Wychodzi zysk 0,02 grosza za godzinę realizacji.
Nie mogę nigdzie znaleźć info dot. standardowej marży za daną usługę.
Natomiast trafiłam na wyrok SO, gdzie marży 1 grosz za 1h nie uznał za niewłaściwą.
Czy spotkaliście się Państwo z orzecznictwem dot. zbyt niskiej marży - czy taka w ogóle jest możliwa? Wykonawca złożył ofertę na 450 000,00 zł netto, w wyjaśnieniach wskazał, że jego zysk wyniesie 230 zł netto. Zamówienie na usługi, czas realizacji - 1 rok. Wychodzi zysk 0,02 grosza za godzinę realizacji. Nie mogę nigdzie znaleźć info dot. standardowej marży za daną usługę. Natomiast trafiłam na wyrok SO, gdzie marży 1 grosz za 1h nie uznał za niewłaściwą.
0
2021-06-24 14:51 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

bardziej skłaniam się żeby uznać to na korzyść wykonawcy. Gdyby nie wykazał żadnego zysku to co innego, ale myślę, że to nie rola zamawiającego żeby dyktować wykonawcy minimalny zysk. Czasami na rynku są takie przestoje że firmy sa gotowe realizować zamówienia tylko p kosztach i z zerowym zyskiem żeby mieć obroty, zapłacić ludziom i utrzymać wegetację do lepszych czasów.
bardziej skłaniam się żeby uznać to na korzyść wykonawcy. Gdyby nie wykazał żadnego zysku to co innego, ale myślę, że to nie rola zamawiającego żeby dyktować wykonawcy minimalny zysk. Czasami na rynku są takie przestoje że firmy sa gotowe realizować zamówienia tylko p kosztach i z zerowym zyskiem żeby mieć obroty, zapłacić ludziom i utrzymać wegetację do lepszych czasów.
0
2021-06-24 14:58 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy