Forum

Powrót PILNE

D.

Daria .....

5

Jako warunek udziału w postepowaniu krajowym żądaliśmy w SWZ polisy OC od Wykonawcy(zapis w SWZ : Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności w wysokości co najmniej 1.500.000,00 PLN).
Wykonawca w dokumentach na wezwanie przesłał opłaconą polisę która opiewa na sumę gwarancyjną 1.000.000zł i aneks do polisy, który opiewa na kwotę 500.00zł z tym że aneks został zawarty 29.06 czyli po terminie otwarcia ofert(termin otwarcia 25.06). Co w tej sytuacji zrobić? Jak dla mnie oferta do odrzucenia, ponieważ wykonawca nie spełnił warunku udziału w postępowaniu ale czy coś można jeszcze z tym zrobić? Co w takiej sytuacji z wadium jeśli z przyczyn leżących po stronie wykonawcy nie możemy go wybrać? Czy musze tutaj wezwać wykonawcę do wyjaśnień czy mogę od razu odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust.1 pkt 2 lit b i wezwać kolejnego o podmiotowe środki dowodowe? Nie ukrywam że zależy nam bardzo na czasie.
Dzwoniłam w tej sprawie do ubezpieczalni w której wystawiono polisę i tam mi powiedziano tylko tyle że wykonawca zadzwonił do nich 25.06 aby zwiększyć tą polise ale ich procedury trwały po prostu tyle czasu że nie dało się tego zrobić na dzień 25.06.21.
Jako warunek udziału w postepowaniu krajowym żądaliśmy w SWZ polisy OC od Wykonawcy(zapis w SWZ : Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności w wysokości co najmniej 1.500.000,00 PLN). Wykonawca w dokumentach na wezwanie przesłał opłaconą polisę która opiewa na sumę gwarancyjną 1.000.000zł i aneks do polisy, który opiewa na kwotę 500.00zł z tym że aneks został zawarty 29.06 czyli po terminie otwarcia ofert(termin otwarcia 25.06). Co w tej sytuacji zrobić? Jak dla mnie oferta do odrzucenia, ponieważ wykonawca nie spełnił warunku udziału w postępowaniu ale czy coś można jeszcze z tym zrobić? Co w takiej sytuacji z wadium jeśli z przyczyn leżących po stronie wykonawcy nie możemy go wybrać? Czy musze tutaj wezwać wykonawcę do wyjaśnień czy mogę od razu odrzucić ofertę na podstawie art. 226 ust.1 pkt 2 lit b i wezwać kolejnego o podmiotowe środki dowodowe? Nie ukrywam że zależy nam bardzo na czasie. Dzwoniłam w tej sprawie do ubezpieczalni w której wystawiono polisę i tam mi powiedziano tylko tyle że wykonawca zadzwonił do nich 25.06 aby zwiększyć tą polise ale ich procedury trwały po prostu tyle czasu że nie dało się tego zrobić na dzień 25.06.21.
0
2021-07-05 08:14 0

K.

Karolina .....

86

A z treści polisy nie wynika od kiedy wykonawca jest ubezpieczony na sumę gwarancyjną? Może z treści polisy wynika, że od 25.06 obowiązywało już ubezpieczenie na kwotę 1 500 000 zł?
A z treści polisy nie wynika od kiedy wykonawca jest ubezpieczony na sumę gwarancyjną? Może z treści polisy wynika, że od 25.06 obowiązywało już ubezpieczenie na kwotę 1 500 000 zł?
0
2021-07-05 09:36 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy