Forum

Powrót Konsorcjum a poświadczanie referencji za zgodność z oryginałem

Ł.

Łukasz .....

2

Witam,
postępowanie prowadzone w trybie podstawowym, ofertę złożyło Konsorcjum XY, w którym X jest pełnomocnikiem konsorcjum i został upoważniony m.in. do poświadczania dokumentów za zgodność z oryginałem.
W odpowiedzi na wezwanie do złożenia podmiotowych środków dowodowych, Konsorcjum przedłożyło referencje wystawione na Y, które zostały poświadczone za zgodność z oryginałem przez X, czyli pełnomocnika konsorcjum.
Czy takie poświadczenie dokumentów za zgodność jest do przyjęcia, czy jednak referencje powinien poświadczyć za zgodność z oryginałem Y, zgodnie z literalnym brzmieniem § 7 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia ws. dokumentów elektronicznych: "Poświadczenia zgodności cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej, o którym mowa w ust. 2, dokonuje w przypadku podmiotowych środków dowodowych - odpowiednio wykonawca, wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, podmiot udostępniający zasoby lub podwykonawca, w zakresie podmiotowych środków dowodowych, które każdego z nich dotyczą"?
Witam, postępowanie prowadzone w trybie podstawowym, ofertę złożyło Konsorcjum XY, w którym X jest pełnomocnikiem konsorcjum i został upoważniony m.in. do poświadczania dokumentów za zgodność z oryginałem. W odpowiedzi na wezwanie do złożenia podmiotowych środków dowodowych, Konsorcjum przedłożyło referencje wystawione na Y, które zostały poświadczone za zgodność z oryginałem przez X, czyli pełnomocnika konsorcjum. Czy takie poświadczenie dokumentów za zgodność jest do przyjęcia, czy jednak referencje powinien poświadczyć za zgodność z oryginałem Y, zgodnie z literalnym brzmieniem § 7 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia ws. dokumentów elektronicznych: "Poświadczenia zgodności cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej, o którym mowa w ust. 2, dokonuje w przypadku podmiotowych środków dowodowych - odpowiednio wykonawca, wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, podmiot udostępniający zasoby lub podwykonawca, w zakresie podmiotowych środków dowodowych, które każdego z nich dotyczą"?
0
2021-07-05 14:31 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Y działał bez pełnomocnictwa X. Gdyby dokument dotyczył Y mógłby bez pełnomocnictwa poświadczyć, w tej sytuacji masz dokument niepoświadczony.
Wezwałbym X do uzupełnienia psd opisując dokładnie o co chodzi. X powinien potwierdzić sam ten dokument, może tez przedstawic pełnomocnictwo dla Y do potwierdzania (IMHO to drugie to taki przerost formy ale jak by się zdarzyło - przyjąłbym).
Y działał bez pełnomocnictwa X. Gdyby dokument dotyczył Y mógłby bez pełnomocnictwa poświadczyć, w tej sytuacji masz dokument niepoświadczony. Wezwałbym X do uzupełnienia psd opisując dokładnie o co chodzi. X powinien potwierdzić sam ten dokument, może tez przedstawic pełnomocnictwo dla Y do potwierdzania (IMHO to drugie to taki przerost formy ale jak by się zdarzyło - przyjąłbym).
0
2021-07-06 13:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy