Forum

Powrót kara umowna a należyte wykonanie umowy

J.

Jakub .....

24

Czy w każdy przypadku naliczenia kary umownej podczas realizacji umowy nie można mówić o jej należytym wykonaniu? Czy naliczenie jakiejkolwiek kary dyskwalifikuje możliwość wykazania się nią przy składaniu dokumentów na potwierdzenie spełniania warunku udziału?

Czy jest może inaczej. Jest to ocenne i zamawiający może uznać, że naliczone kary nie miały wpływu na prawidłowość realizacji.

Odnoszę to do sytuacji, w której mam referencje, że zamawiający jest mega zadowolony z wykonawcy jednak musiał naliczyć kar umownych na X zł jednak w jego ocenie nie wpłynęło to prawidłowość realizacji kontraktu.

Z góry dziękuję za opnie.
Czy w każdy przypadku naliczenia kary umownej podczas realizacji umowy nie można mówić o jej należytym wykonaniu? Czy naliczenie jakiejkolwiek kary dyskwalifikuje możliwość wykazania się nią przy składaniu dokumentów na potwierdzenie spełniania warunku udziału? Czy jest może inaczej. Jest to ocenne i zamawiający może uznać, że naliczone kary nie miały wpływu na prawidłowość realizacji. Odnoszę to do sytuacji, w której mam referencje, że zamawiający jest mega zadowolony z wykonawcy jednak musiał naliczyć kar umownych na X zł jednak w jego ocenie nie wpłynęło to prawidłowość realizacji kontraktu. Z góry dziękuję za opnie.
0
2021-08-04 12:34 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Wydaje mi się że uregulowanie kar i zapłata ewentualnego odszkodowania powinna zakończyć sprawę nienależytego wykonania.
Można też uznać, że skoro poprzedni zamawiający wystawił referencje to wszystko było ok. Ja nie wystawiam referencji jeżeli uznam, że nie mogę "polecić" wykonawcy innym zamawiającym - bo tak chyba trzeba potraktować referencje. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś z podpadniętych wykonawców protestował.
A przy okazji: czy w referencjach jest zaczarowany przymiotnik: "należycie"?
Wydaje mi się że uregulowanie kar i zapłata ewentualnego odszkodowania powinna zakończyć sprawę nienależytego wykonania. Można też uznać, że skoro poprzedni zamawiający wystawił referencje to wszystko było ok. Ja nie wystawiam referencji jeżeli uznam, że nie mogę "polecić" wykonawcy innym zamawiającym - bo tak chyba trzeba potraktować referencje. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś z podpadniętych wykonawców protestował. A przy okazji: czy w referencjach jest zaczarowany przymiotnik: "należycie"?
0
2021-08-04 14:12 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy