Forum

Powrót Budowa budynku komunalnego wielorodzinnego - vat

M.

Malwina .....

10

Postępowanie na budowę budynku komunalnego wielorodzinnego
W ofercie Wykonawcy mieli wskazać ceny za poszczególne etapy prac: budowa budynku, instalacje wewnętrzne, budowa chodnika przed budynkiem.
Wpłynęło 5 ofert. Trzy z nich (w tym najtańsze) zawierają cenę za wszystkie rodzaje prac z uwzględnieniem 8% Vatu. Dwie zostały złożone z uwzględnieniem 23%Vat za budowę chodników – i w mojej ocenie jest to prawidłowa kalkulacja.
Zamawiający wezwał trzech wykonawców do wyjaśnień zastosowania 8% vatu za budowę chodników. W odpowiedzi wykonawcy wyjaśnili, że przez pomyłkę zastosowali 8 a nie 23% vat i proszą o poprawienie omyłki rachunkowej.
W mojej ocenie wyjaśnienia prowadzą do zmiany treści oferty i nie możemy poprawić vatu w ofertach i przeliczyć budowy chodników po stawce 23% vat. Dodam, ze w dokumentach zamówienia nie było wskazanych wartości stawki Vat dla poszczególnych robót.
Czy dobrze myślę, że oferty są do odrzucenia?
Postępowanie na budowę budynku komunalnego wielorodzinnego W ofercie Wykonawcy mieli wskazać ceny za poszczególne etapy prac: budowa budynku, instalacje wewnętrzne, budowa chodnika przed budynkiem. Wpłynęło 5 ofert. Trzy z nich (w tym najtańsze) zawierają cenę za wszystkie rodzaje prac z uwzględnieniem 8% Vatu. Dwie zostały złożone z uwzględnieniem 23%Vat za budowę chodników – i w mojej ocenie jest to prawidłowa kalkulacja. Zamawiający wezwał trzech wykonawców do wyjaśnień zastosowania 8% vatu za budowę chodników. W odpowiedzi wykonawcy wyjaśnili, że przez pomyłkę zastosowali 8 a nie 23% vat i proszą o poprawienie omyłki rachunkowej. W mojej ocenie wyjaśnienia prowadzą do zmiany treści oferty i nie możemy poprawić vatu w ofertach i przeliczyć budowy chodników po stawce 23% vat. Dodam, ze w dokumentach zamówienia nie było wskazanych wartości stawki Vat dla poszczególnych robót. Czy dobrze myślę, że oferty są do odrzucenia?
0
2021-08-11 14:00 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Jeżeli stawka 23% na chodniki jest prawidłowa, to niestety masz rację.
Jeżeli stawka 23% na chodniki jest prawidłowa, to niestety masz rację.
0
2021-08-11 14:15 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy