Forum

Powrót Unieważnienie postępowania - kiedy powtórka?

J.

Joanna .....

58

Jestem zmuszona unieważnić postępowanie na rb w trybie podstawowym bez negocjacji, ponieważ jedyna oferta została złożona w sposób niewłaściwy jako skan bez podpisu elektronicznego. Unieważnienie opublikuję jeszcze dzisiaj. Kiedy mogę ogłosić powtórkę z rozrywki?
Jestem zmuszona unieważnić postępowanie na rb w trybie podstawowym bez negocjacji, ponieważ jedyna oferta została złożona w sposób niewłaściwy jako skan bez podpisu elektronicznego. Unieważnienie opublikuję jeszcze dzisiaj. Kiedy mogę ogłosić powtórkę z rozrywki?
0
2021-08-23 10:53 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

MI się zdarzało tego samego dnia - nie ma tu uwarunkowań.
Oczywiście dobrze jest mieć "prawomocne" unieważnienie pierwszego przetargu zanim się rozpocznie (wszcznie? ;-) kolejne ale czasem czas goni. Zawsze - w razie zarzutu możesz się tłumaczyć, że na odwołanie jest 5 a na składanie ofert 14 dni, więc w razie wpłynięcia odwołania możesz przedłużyć termin składania albo unieważnić to drugie. Nie wiem tylko jak sprawę potraktują finanse (u mnie dopóki jedno postępowanie jest w toku, finanse nie zatwierdzą drugi raz kasy na to samo zadanie. Nie, bo nie - ale trochę racji mają. A jak nie podpiszą finanse, to nie podpisze kierownik zamawiającego i masz problem z głowy - musisz czekać.
I jeszcze jedno: tak robiłem w przypadkach, które nie budziły wątpliwości - ten który opisujesz jest (IMHO) właśnie taki. W przypadku gdy wykonawca miał choć cień szansy, że odwołanie może być uwzględnione - czekałem grzecznie na "uprawomocnienie się " decyzji o unieważnieniu.
MI się zdarzało tego samego dnia - nie ma tu uwarunkowań. Oczywiście dobrze jest mieć "prawomocne" unieważnienie pierwszego przetargu zanim się rozpocznie (wszcznie? ;-) kolejne ale czasem czas goni. Zawsze - w razie zarzutu możesz się tłumaczyć, że na odwołanie jest 5 a na składanie ofert 14 dni, więc w razie wpłynięcia odwołania możesz przedłużyć termin składania albo unieważnić to drugie. Nie wiem tylko jak sprawę potraktują finanse (u mnie dopóki jedno postępowanie jest w toku, finanse nie zatwierdzą drugi raz kasy na to samo zadanie. Nie, bo nie - ale trochę racji mają. A jak nie podpiszą finanse, to nie podpisze kierownik zamawiającego i masz problem z głowy - musisz czekać. I jeszcze jedno: tak robiłem w przypadkach, które nie budziły wątpliwości - ten który opisujesz jest (IMHO) właśnie taki. W przypadku gdy wykonawca miał choć cień szansy, że odwołanie może być uwzględnione - czekałem grzecznie na "uprawomocnienie się " decyzji o unieważnieniu.
0
2021-08-23 11:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy