Forum

Powrót JEDZ

A.

Anna .....

32

Witam,
Mam następujące pytania - dot. postep. powyzej progu
1) Zamawiający żądał od wszystkich Wykonawców JEDZA, wpłynęły 3 oferty, jeden wykonawca nie dołączył JEDZA. Chciałam sie upewnić czy na podstawie art. 128 ust. 1 wzywam do uzupełniania i ile powinnam dać czasu na uzupełnienie, czy ustawa konkretnie precyzuje ile dni?
2) Wykonawca nie dołączył przedmiotowych środków dowodowych zgodnie z SWZ. Na podstawie jakiego artykułu wyzwam do ich uzupełnienia i ile powinnam dać czasu na uzupełnienie ( czy ustawa określa konkretny termin)?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.
Witam, Mam następujące pytania - dot. postep. powyzej progu 1) Zamawiający żądał od wszystkich Wykonawców JEDZA, wpłynęły 3 oferty, jeden wykonawca nie dołączył JEDZA. Chciałam sie upewnić czy na podstawie art. 128 ust. 1 wzywam do uzupełniania i ile powinnam dać czasu na uzupełnienie, czy ustawa konkretnie precyzuje ile dni? 2) Wykonawca nie dołączył przedmiotowych środków dowodowych zgodnie z SWZ. Na podstawie jakiego artykułu wyzwam do ich uzupełnienia i ile powinnam dać czasu na uzupełnienie ( czy ustawa określa konkretny termin)? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.
0
2021-09-03 09:04 0

M.

Monika .....

28

1. Jeśli została przewidziana procedura odwrócona to tylko od najkorzystniejszego wykonawcy (o ile brak JEDZ-a dotyczy oferty najkorzystniejszej). Natomiast jeśli nie została ona przewidziana to wówczas bada się JEDZ-a wszystkich wykonawców - w przypadku uzupełnienia to od zamawiającego zależy ile da dni (ustawa Pzp nie wskazuje terminów w tym zakresie). Można dać np. 3 dni (w tym 2 dni robocze). Wzywasz do uzupełnienia na podstawie art. 128 ust. 1 ustawy Pzp chyba że oferta podlega odrzuceniu lub postępowanie będzie unieważniane.

2. Można wezwać do uzupełnienia o ile było to przewidziane w dokumentach zamówienia lub ogłoszeniu. W tym przypadku art. 107 ust. 2 ustawy Pzp. Terminu ustawa nie wskazuje to zależy od zamawiającego można dać ilośc dni j/w. W przypadku, o którym mowa w art. 107 ust. 3 nie można wezwać do uzupełnienia.
1. Jeśli została przewidziana procedura odwrócona to tylko od najkorzystniejszego wykonawcy (o ile brak JEDZ-a dotyczy oferty najkorzystniejszej). Natomiast jeśli nie została ona przewidziana to wówczas bada się JEDZ-a wszystkich wykonawców - w przypadku uzupełnienia to od zamawiającego zależy ile da dni (ustawa Pzp nie wskazuje terminów w tym zakresie). Można dać np. 3 dni (w tym 2 dni robocze). Wzywasz do uzupełnienia na podstawie art. 128 ust. 1 ustawy Pzp chyba że oferta podlega odrzuceniu lub postępowanie będzie unieważniane. 2. Można wezwać do uzupełnienia o ile było to przewidziane w dokumentach zamówienia lub ogłoszeniu. W tym przypadku art. 107 ust. 2 ustawy Pzp. Terminu ustawa nie wskazuje to zależy od zamawiającego można dać ilośc dni j/w. W przypadku, o którym mowa w art. 107 ust. 3 nie można wezwać do uzupełnienia.
0
2021-09-03 09:56 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy