Forum

Powrót wizja lokalna

A.

Anita .....

0

Witam
Postępowanie UE w jednym z punktów SWZ Zamawiający wymagał odbycia wizji lokalnej wyznaczając termin 6.09.2021 z dopiskiem, iż nie przewiduje dodatkowego terminu wizji. Oświadczenie o odbyciu wizji lokalnej w formie załącznika dołączyć do oferty. Jeden z wykonawców poprosił o dodatkowy termin wizji. Czy zamawiający może wyznaczyć termin dodatkowy?.
W związku z dużą ilością pytań, konsekwencją jest zmiana parametrów ocenianych w opisie przedmiotu zamówienia (zmiana istotna) Zamawiający przesuwa termin otwarcia o czas niezbędny do zapoznania się ze zmianami. Czy powinnam pozwolić na odbycie wizji w terminie dodatkowym?
Witam Postępowanie UE w jednym z punktów SWZ Zamawiający wymagał odbycia wizji lokalnej wyznaczając termin 6.09.2021 z dopiskiem, iż nie przewiduje dodatkowego terminu wizji. Oświadczenie o odbyciu wizji lokalnej w formie załącznika dołączyć do oferty. Jeden z wykonawców poprosił o dodatkowy termin wizji. Czy zamawiający może wyznaczyć termin dodatkowy?. W związku z dużą ilością pytań, konsekwencją jest zmiana parametrów ocenianych w opisie przedmiotu zamówienia (zmiana istotna) Zamawiający przesuwa termin otwarcia o czas niezbędny do zapoznania się ze zmianami. Czy powinnam pozwolić na odbycie wizji w terminie dodatkowym?
0
2021-09-17 09:34 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Ja bym pozwolił. Wizja umożliwia wykonawcom rzetelniejsza wycenę zadania. Ograniczenie ilości wizji do 1 jest moim zdaniem zbyt restrykcyjne. Zwłaszcza, że wizja jest wymagana a nie zalecana.
Dopuszczenie dodatkowych terminów wizji umożliwi złożenie ofert wykonawcom, którzy nie brali pod uwagę wzięcia udziału w postępowaniu ze względu np na brak możliwości uczestniczenia w wizji. Ja bym ustalił minimum 1 dzień w w każdym tygodniu na wizję. Ale to mówiłem ja - systemowy przeciwnik wizji obowiązkowych.
Ja bym pozwolił. Wizja umożliwia wykonawcom rzetelniejsza wycenę zadania. Ograniczenie ilości wizji do 1 jest moim zdaniem zbyt restrykcyjne. Zwłaszcza, że wizja jest wymagana a nie zalecana. Dopuszczenie dodatkowych terminów wizji umożliwi złożenie ofert wykonawcom, którzy nie brali pod uwagę wzięcia udziału w postępowaniu ze względu np na brak możliwości uczestniczenia w wizji. Ja bym ustalił minimum 1 dzień w w każdym tygodniu na wizję. Ale to mówiłem ja - systemowy przeciwnik wizji obowiązkowych.
0
2021-09-17 10:06 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy