Forum

Powrót Powiązanie kapitałowe ....

D.

Dariusz .....

0

Czy w przypadku gdy osoba, która opracowuje tylko wzory dokumentów do zapytań ofertowych dla Zamawiającego (jest zawarta umowa między nimi), ale nie podpisuje się ani nie publikuje swoim nazwiskiem tych zapytań, to czy małżonka tejże osoby może złożyć ofertę i podpisać w spokojności Oświadczenie o braku powiązań kapitałowych?
Czy w przypadku gdy osoba, która opracowuje tylko wzory dokumentów do zapytań ofertowych dla Zamawiającego (jest zawarta umowa między nimi), ale nie podpisuje się ani nie publikuje swoim nazwiskiem tych zapytań, to czy małżonka tejże osoby może złożyć ofertę i podpisać w spokojności Oświadczenie o braku powiązań kapitałowych?
0
2021-09-24 10:21 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Ja bym jak ognia unikał takiej sytuacji (tzn jeżeli żona nie musi - niech nie składa). Żona to żona, powiązań kapitałowych raczej mieć nie będzie.
To osoba przygotowująca będzie musiała złozyć oświadczenie z art 56.
Ja się wyłączyłem z postępowania, gdy ofertę złożył wykonawca, z którym pół roku wcześniej spotkałem sie na imprezie u wspólnych znajomych(nasze dzieci chodziły wtedy do jednej klasy).
Niby ta impreza nie rzutowała na moją ocenę tego wykonawcy (widzieliśmy się 1 raz, aczkolwiek na spotkaniu spożywany był alko) ale kto wie, kto tam zdjęcia robił i gdzie one ostatecznie się znalazły - po co mi kłopoty.
Polecam takie rozwiązanie, lepiej się później śpi.
(wyłączyłem się pomimo stanowczego sprzeciwu dyrekcji - no bo jak to przewodniczący komisji się wyłącza?)
Ja bym jak ognia unikał takiej sytuacji (tzn jeżeli żona nie musi - niech nie składa). Żona to żona, powiązań kapitałowych raczej mieć nie będzie. To osoba przygotowująca będzie musiała złozyć oświadczenie z art 56. Ja się wyłączyłem z postępowania, gdy ofertę złożył wykonawca, z którym pół roku wcześniej spotkałem sie na imprezie u wspólnych znajomych(nasze dzieci chodziły wtedy do jednej klasy). Niby ta impreza nie rzutowała na moją ocenę tego wykonawcy (widzieliśmy się 1 raz, aczkolwiek na spotkaniu spożywany był alko) ale kto wie, kto tam zdjęcia robił i gdzie one ostatecznie się znalazły - po co mi kłopoty. Polecam takie rozwiązanie, lepiej się później śpi. (wyłączyłem się pomimo stanowczego sprzeciwu dyrekcji - no bo jak to przewodniczący komisji się wyłącza?)
0
2021-09-24 10:39 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy