Forum

Powrót art. 443 ust. 2 - określenie w umowie procentu wynagrodzenia wypłacanego w częściach

E.

Emilia .....

1

Chciałam prosić o podpowiedź, jak sformułować zapisy dotyczące płatności za poszczególne etapy w umowie na okres dłuższy niż 12 miesięcy, gdy podstawą jest harmonogram rzeczowo-finansowy (np. roboty budowlane). Mam też zamówienie z okresem realizacji 14 m-cy mieszane (dostawa z usługą), finansowane z UE i tu w projekcie są wpisane wynagrodzenia za poszczególne części (części przedmiotu zamówienia) zrealizowane Nie pasują mi tu te procenty w umowie, ale nie chciałabym stworzyć dokumentacji niezgodnej z Pzp. Jak Wy to rozwiązujecie?
Chciałam prosić o podpowiedź, jak sformułować zapisy dotyczące płatności za poszczególne etapy w umowie na okres dłuższy niż 12 miesięcy, gdy podstawą jest harmonogram rzeczowo-finansowy (np. roboty budowlane). Mam też zamówienie z okresem realizacji 14 m-cy mieszane (dostawa z usługą), finansowane z UE i tu w projekcie są wpisane wynagrodzenia za poszczególne części (części przedmiotu zamówienia) zrealizowane Nie pasują mi tu te procenty w umowie, ale nie chciałabym stworzyć dokumentacji niezgodnej z Pzp. Jak Wy to rozwiązujecie?
0
2021-09-29 08:34 0

D.

Dominika .....

85

płatność wynagrodzenia w częściach można zastosować na podstawie tabeli elementów scalonych przy budynkach (wygodniej, bo pozycji przedmiarowych są setki)
przykładowy zapis ale do umowy poniżej 12 miesięcy i na podstawie pozycji przedmiaru, bo było mało pozycji- droga.
"3. Rozliczenie wynagrodzenia Wykonawcy za przedmiot umowy może nastąpić na podstawie faktur częściowych, które będą wystawiane po zakończeniu poszczególnych etapów robót – zgodnie z pozycjami przedmiaru robót.
4. Suma faktur przejściowych (częściowych) za rzeczywiście wykonane i odebrane roboty nie może przekroczyć 70% wynagrodzenia umownego brutto.
5. Zamawiający dopuszcza wystawienie maksymalnie czterech faktur częściowych"

Więc w przypadku tych powyżej 12 miesięcy zastosowałabym zapis, że ostatnia z faktur nie może wynosić więcej niż np. 40 % wartości wynagrodzenia
płatność wynagrodzenia w częściach można zastosować na podstawie tabeli elementów scalonych przy budynkach (wygodniej, bo pozycji przedmiarowych są setki) przykładowy zapis ale do umowy poniżej 12 miesięcy i na podstawie pozycji przedmiaru, bo było mało pozycji- droga. "3. Rozliczenie wynagrodzenia Wykonawcy za przedmiot umowy może nastąpić na podstawie faktur częściowych, które będą wystawiane po zakończeniu poszczególnych etapów robót – zgodnie z pozycjami przedmiaru robót. 4. Suma faktur przejściowych (częściowych) za rzeczywiście wykonane i odebrane roboty nie może przekroczyć 70% wynagrodzenia umownego brutto. 5. Zamawiający dopuszcza wystawienie maksymalnie czterech faktur częściowych" Więc w przypadku tych powyżej 12 miesięcy zastosowałabym zapis, że ostatnia z faktur nie może wynosić więcej niż np. 40 % wartości wynagrodzenia
0
2021-09-29 11:34 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy