Forum

Powrót Zmiana umowy 455 ust 1 pkt 4

M.

Marta .....

3

Dzień dobry.
Wykonawca w postępowaniu na dostawę drukarek w ofercie zaproponował urzadzenie X. Teraz nadesłał wniosek o aneks do umowy powołując się na COVID prosi o zmianę urządzenia na model Y ( urządzenie nie jest gorsze od X). Sprawdziłam w kilku sklepach inerenetowych i faktycznie model X jest wycofany. Czy w tej sytuacji mogę zrobić ankes na podstawie ustawy covidowej ( 15 r ust. 1 i 4) i 455 ust. 1 pkt 4 Pzp, czy powinna być inna podstawa zmiany?
Dzień dobry. Wykonawca w postępowaniu na dostawę drukarek w ofercie zaproponował urzadzenie X. Teraz nadesłał wniosek o aneks do umowy powołując się na COVID prosi o zmianę urządzenia na model Y ( urządzenie nie jest gorsze od X). Sprawdziłam w kilku sklepach inerenetowych i faktycznie model X jest wycofany. Czy w tej sytuacji mogę zrobić ankes na podstawie ustawy covidowej ( 15 r ust. 1 i 4) i 455 ust. 1 pkt 4 Pzp, czy powinna być inna podstawa zmiany?
0
2021-10-25 08:53 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

W postepowaniach na sprzet IT ( i nie tylko IT) zawsze mam w swz (projekcie umowy) zapis który dopuszcza mozliwość zamaiany sprzetu jezeli wskazy w ofercie został wycofany, pod warunkiem że zachowan co najmniej zaproponowane parametry. Te zapis jest podstawa dokonania zmian w umowie w sytuacji opisanej. Jesli takiego postanowienia u was brak , to ustawa "covidowa" może być wykorzystana w tym celu.
W postepowaniach na sprzet IT ( i nie tylko IT) zawsze mam w swz (projekcie umowy) zapis który dopuszcza mozliwość zamaiany sprzetu jezeli wskazy w ofercie został wycofany, pod warunkiem że zachowan co najmniej zaproponowane parametry. Te zapis jest podstawa dokonania zmian w umowie w sytuacji opisanej. Jesli takiego postanowienia u was brak , to ustawa "covidowa" może być wykorzystana w tym celu.
0
2021-10-25 09:31 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy