Forum

Powrót Wykonawstwo zastępcze - jak znaleźć?

J.

Joanna .....

58

W postępowaniu krajowym wykonawca zawalił sprawę i narobił szkód, których nie chce naprawić. Nie odpowiada na wezwania, itp. W umowie mamy zapis o możliwości wzięcia wykonawcy zastępczego i przedłożenia rachunku wykonawcy. Zastanawiam się jednak na jakich zasadach mam wziąć takiego zastępcę?
(W tej chwili nie potrafię jeszcze oszacować szkód, więc muszę je wycenić. Podejrzewam jednak, że i wycena i robocizna będzie w kwotach wewnętrznego regulaminu do zakupu poza ustawą). Czy takiego zastępcę wybieram dowolnie, czy może musi to być najtańszy wybrany w procesie zakupowym właściwym dla określonych kwot regulaminowych? Czy są gdzieś takie wytyczne? A może podpowie mi ktoś z własnego doświadczenia, bo obawiam się, że biorąc pierwszego zastępcę z rynku, a potem składając rachunek wykonawcy, ten może zacząć fikać .... Podpowiedzcie proszę, jak do tego podejść.
W postępowaniu krajowym wykonawca zawalił sprawę i narobił szkód, których nie chce naprawić. Nie odpowiada na wezwania, itp. W umowie mamy zapis o możliwości wzięcia wykonawcy zastępczego i przedłożenia rachunku wykonawcy. Zastanawiam się jednak na jakich zasadach mam wziąć takiego zastępcę? (W tej chwili nie potrafię jeszcze oszacować szkód, więc muszę je wycenić. Podejrzewam jednak, że i wycena i robocizna będzie w kwotach wewnętrznego regulaminu do zakupu poza ustawą). Czy takiego zastępcę wybieram dowolnie, czy może musi to być najtańszy wybrany w procesie zakupowym właściwym dla określonych kwot regulaminowych? Czy są gdzieś takie wytyczne? A może podpowie mi ktoś z własnego doświadczenia, bo obawiam się, że biorąc pierwszego zastępcę z rynku, a potem składając rachunek wykonawcy, ten może zacząć fikać .... Podpowiedzcie proszę, jak do tego podejść.
0
2021-10-29 09:18 0

M.

Magdalena .....

14

Najlepiej jeszcze w wezwaniu do obecnego Wykonawcy napisać, ze jeżeli do dn. X nie usunie szkód, skorzystacie z prawa do zastępczego wykonania. Zamówienie na zastępcze wykonanie (jeżeli będzie poniżej 130 000 zł) trzeba będzie zrobić zgodnie z regulaminem. Obciążacie wykonawcę kosztami na podstawie faktury VAT, której kopię załączacie do żądania zapłaty. I nie ma prawa fikać, bo to, jakiego wykonawcę zastępczego wybierzecie, to Wasza sprawa;)
Najlepiej jeszcze w wezwaniu do obecnego Wykonawcy napisać, ze jeżeli do dn. X nie usunie szkód, skorzystacie z prawa do zastępczego wykonania. Zamówienie na zastępcze wykonanie (jeżeli będzie poniżej 130 000 zł) trzeba będzie zrobić zgodnie z regulaminem. Obciążacie wykonawcę kosztami na podstawie faktury VAT, której kopię załączacie do żądania zapłaty. I nie ma prawa fikać, bo to, jakiego wykonawcę zastępczego wybierzecie, to Wasza sprawa;)
0
2021-10-29 10:05 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy