Forum

Powrót Dwie umowy na ten sam przedmiot zamówienia

KZ

Karolina Zalewa

0

Czy Zamawiający może mieć zawarte dwie umowy na ten sam przedmiot zamówienia?

Postępowanie zakończyło się unieważnieniem - Wykonawca złożył odwołanie, nie wiadomo jaki będzie wynik Krajowej Izby Odwoławczej - Czy Zamawiający do zapewnienia ciągłości usług może wszcząć nowe postępowanie na okres 12 miesięcy (postępowanie unijne) i podpisać umowę, a ewentualnie gdyby umowa w wyniku rozstrzygnięcia przez KIO z pierwszego postępowania musiała być zawarta to Zamawiający ma dwie umowy na ten sam przedmiot zamówienia. Co zamawiającemu grozi? Czy może wszcząć na tym etapie nowe postępowanie na planowany okres w pierwszym postępowaniu? Czy jest jakiś przepis zabraniający posiadania dwóch umów na ten sam przedmiot zamówienia?
Czy Zamawiający może mieć zawarte dwie umowy na ten sam przedmiot zamówienia? Postępowanie zakończyło się unieważnieniem - Wykonawca złożył odwołanie, nie wiadomo jaki będzie wynik Krajowej Izby Odwoławczej - Czy Zamawiający do zapewnienia ciągłości usług może wszcząć nowe postępowanie na okres 12 miesięcy (postępowanie unijne) i podpisać umowę, a ewentualnie gdyby umowa w wyniku rozstrzygnięcia przez KIO z pierwszego postępowania musiała być zawarta to Zamawiający ma dwie umowy na ten sam przedmiot zamówienia. Co zamawiającemu grozi? Czy może wszcząć na tym etapie nowe postępowanie na planowany okres w pierwszym postępowaniu? Czy jest jakiś przepis zabraniający posiadania dwóch umów na ten sam przedmiot zamówienia?
0
2021-11-03 13:02 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Zalecam daleko idącą ostrożność.
Proszę odpowiedzieć na pytanie: jeżeli wykonawca 1 na podstawie umowy 1 wykona przedmiot zamówienia to co zrobicie, gdy wykonawca 2 na podstawie umowy 2 zgłosi się do was w celu realizacji swojej umowy? Zapłacicie mu? jeżli tak, to za co? jeśli nie, to może was zmusić do zwrotu chociażby kosztów i być może utraconych korzyści (nie jestem cywilistą, mogę się mylić).

Ponadto powinniście mieć zagwarantowane środki na umowę 1 i umowę 2. zawarcie dwóch umów na np 1 mln zł każda przy zabezpieczonym 1 mln na to zadanie podpada jednoznacznie pod dycyplinkę.
Proponuję zawarcie umowy na okres 1 miesiąca (2 miesięcy) do czasu zakończenia sprawy w KIO.
A przy okazji:
Jak miałaś opisany okres realizacji umowy, (tej która "wylądowała" w KIO)? Czy datą rozpoczęcia była określona data (np 1 grudnia) czy np "od podpisania umowy przez okres 12 miesiecy"?
Bo jeśli na sztywno to (dawno, dawno temu, ale ...) widziałem jak zespoły arbitrów (mówiłem , że dawno temu :-) unieważniały postępowania w których upłynęła data rozpoczęcia świadczenia usługi. Czy tak jest teraz - nie wiem ale od tamtej pory wpisuję okres realizacji usługi następująco: przedmiot umowy będzie realizowany od dnia jej podpisania, nie wcześniej niż od dnia ....
Zalecam daleko idącą ostrożność. Proszę odpowiedzieć na pytanie: jeżeli wykonawca 1 na podstawie umowy 1 wykona przedmiot zamówienia to co zrobicie, gdy wykonawca 2 na podstawie umowy 2 zgłosi się do was w celu realizacji swojej umowy? Zapłacicie mu? jeżli tak, to za co? jeśli nie, to może was zmusić do zwrotu chociażby kosztów i być może utraconych korzyści (nie jestem cywilistą, mogę się mylić). Ponadto powinniście mieć zagwarantowane środki na umowę 1 i umowę 2. zawarcie dwóch umów na np 1 mln zł każda przy zabezpieczonym 1 mln na to zadanie podpada jednoznacznie pod dycyplinkę. Proponuję zawarcie umowy na okres 1 miesiąca (2 miesięcy) do czasu zakończenia sprawy w KIO. A przy okazji: Jak miałaś opisany okres realizacji umowy, (tej która "wylądowała" w KIO)? Czy datą rozpoczęcia była określona data (np 1 grudnia) czy np "od podpisania umowy przez okres 12 miesiecy"? Bo jeśli na sztywno to (dawno, dawno temu, ale ...) widziałem jak zespoły arbitrów (mówiłem , że dawno temu :-) unieważniały postępowania w których upłynęła data rozpoczęcia świadczenia usługi. Czy tak jest teraz - nie wiem ale od tamtej pory wpisuję okres realizacji usługi następująco: przedmiot umowy będzie realizowany od dnia jej podpisania, nie wcześniej niż od dnia ....
0
2021-11-03 14:27 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy