Forum

Powrót Kryterium ,,okres gwarancji'' jako drugie kryterium oceny ofert

A.

Anita .....

0

Zakup sprzętu medycznego do zabiegów ortopedycznych, czy Zamawiający może zastosować jako drugie kryterium okres gwarancji (40%, cena 60%). Wątpliwości wynikają po odsłuchanym webinarium na którym zwrócono uwagę na katalog kryteriów jakości art. 242, który przez prowadzącego został nazwany jako katalog zamknięty. Zamawiający w SWZ zastrzega, że okres gwarancji nie może być krótszy niż 24 miesiące. Obliczenie punktacji: (Okres gwarancji oferty badanej/ Najdłuższy okres gwarancji podany w ofertach).
Zakup sprzętu medycznego do zabiegów ortopedycznych, czy Zamawiający może zastosować jako drugie kryterium okres gwarancji (40%, cena 60%). Wątpliwości wynikają po odsłuchanym webinarium na którym zwrócono uwagę na katalog kryteriów jakości art. 242, który przez prowadzącego został nazwany jako katalog zamknięty. Zamawiający w SWZ zastrzega, że okres gwarancji nie może być krótszy niż 24 miesiące. Obliczenie punktacji: (Okres gwarancji oferty badanej/ Najdłuższy okres gwarancji podany w ofertach).
0
2021-11-05 08:25 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Jest trochę "za rano" i może czegoś nie zrozumiałem ale przyznam, że pierwszy raz widzę listę zamkniętą określoną wyrażeniem (podkreślenie moje):
"Kryteriami jakościowymi mogą być W SZCZEGÓLNOŚCI kryteria odnoszące się do(...)"
Były tutaj już podnoszone wątpliwości co do tego, czy okres gwarancji jest kryterium jakościowym, ale raczej przychylam się do tego, że jeśli ktoś daje dłuższą gwarancję musi zaoferować przedmiot zamówienia jednak trochę lepszej jakości, niż ten, co daje krótszą. Nie zawsze to tak działa ale tendencję taką można zauważyć.
Jest trochę "za rano" i może czegoś nie zrozumiałem ale przyznam, że pierwszy raz widzę listę zamkniętą określoną wyrażeniem (podkreślenie moje): "Kryteriami jakościowymi mogą być W SZCZEGÓLNOŚCI kryteria odnoszące się do(...)" Były tutaj już podnoszone wątpliwości co do tego, czy okres gwarancji jest kryterium jakościowym, ale raczej przychylam się do tego, że jeśli ktoś daje dłuższą gwarancję musi zaoferować przedmiot zamówienia jednak trochę lepszej jakości, niż ten, co daje krótszą. Nie zawsze to tak działa ale tendencję taką można zauważyć.
0
2021-11-05 08:36 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy