Forum

Powrót szacowanie wartości zamówienia

M.

Monika .....

15

Unieważniliśmy przetarg ponieważ środki jakie Zamawiający mógł przeznaczyć na realizacje zamówienia były za małe w stosunku do złożonej oferty.
Sytuacja powyższa spowodowała, że przystąpiliśmy jeszcze raz do szacowania zamówienia biorąc pod uwagę obecny wzrost cen energii.
Z tego szacunku wynika, że zamówienie na okres 12 miesięcy będzie przekraczać progi unijne, zatem postanowiliśmy przeprowadzić przetarg nieograniczony unijny.
Jednak aby zachować ciągłość dostaw energii jesteśmy zmuszeni zawrzeć umowę (najlepiej z obecnym dostawcą energii) na okres, w którym rozstrzygniemy postępowanie unijne.
Moje wątpliwości dot. szacowania wartości zamówienia - skoro oszacowaliśmy zamówienie na 12 miesięcy i wiemy, że przekracza ona progi unijne to czy przy zamówieniu z wolnej ręki na ten sam przedmiot umowy lecz na okres 5 miesięcy dokonujemy jeszcze raz szacowania na to konkretne zamówienie??? Jeżeli tak to wartość tego zamówienia będzie pon. progu unijnego. Proszę o pomoc.
Unieważniliśmy przetarg ponieważ środki jakie Zamawiający mógł przeznaczyć na realizacje zamówienia były za małe w stosunku do złożonej oferty. Sytuacja powyższa spowodowała, że przystąpiliśmy jeszcze raz do szacowania zamówienia biorąc pod uwagę obecny wzrost cen energii. Z tego szacunku wynika, że zamówienie na okres 12 miesięcy będzie przekraczać progi unijne, zatem postanowiliśmy przeprowadzić przetarg nieograniczony unijny. Jednak aby zachować ciągłość dostaw energii jesteśmy zmuszeni zawrzeć umowę (najlepiej z obecnym dostawcą energii) na okres, w którym rozstrzygniemy postępowanie unijne. Moje wątpliwości dot. szacowania wartości zamówienia - skoro oszacowaliśmy zamówienie na 12 miesięcy i wiemy, że przekracza ona progi unijne to czy przy zamówieniu z wolnej ręki na ten sam przedmiot umowy lecz na okres 5 miesięcy dokonujemy jeszcze raz szacowania na to konkretne zamówienie??? Jeżeli tak to wartość tego zamówienia będzie pon. progu unijnego. Proszę o pomoc.
0
2021-11-19 14:28 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

szacunek dla WR na planowany okres , natomiast uważam że 5 m-cy to może przesada, zawsze w takim przypadku starałem się zamknąc sprawę w 3 i na taki okres szacowałem i taki był przedmiotem umowy
szacunek dla WR na planowany okres , natomiast uważam że 5 m-cy to może przesada, zawsze w takim przypadku starałem się zamknąc sprawę w 3 i na taki okres szacowałem i taki był przedmiotem umowy
0
2021-11-19 14:38 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy