Forum

Powrót Postępowanie z wolnej ręki w progach unijnych

AG

Agnieszka Gackowska

0

Przygotowuję postępowanie z wolnej ręki w progach unijnych. Zgodnie z art. 217 ust. 3 Pzp mogę odstąpić od żądania JEDZ. Jeśli nie będę wymagała oświadczenia z art. 125 ust. 1, to czy prawidłowy będzie poniższy zapis:
Zamawiający informuje, że najpóźniej wraz z zawarciem umowy Wykonawca zobowiązany będzie złożyć niżej wymienione podmiotowe środki dowodowe na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia z postępowania, na mocy przepisów art. 108 Pzp.
Środki podmiotowe jakie Wykonawca obowiązany jest złożyć:
1) informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 Pzp – sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem,
2) oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 3 Pzp – załącznik nr 3 (przygotowany wzór oświadczenia, z którego będzie wynikało czy wykonawca podlega wykluczeniu czy nie ),
3) informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 4 Pzp, dotycząca orzeczenia zakazu ubiegania się o zamówienie publiczne tytułem środka karnego – sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem.

Czy prawidłowe jest rozumowanie, że w postępowaniu z wolnej ręki nie wymagam oświadczeń z art. 108 ust. 1 pkt 5 i 6 Pzp ?
Przygotowuję postępowanie z wolnej ręki w progach unijnych. Zgodnie z art. 217 ust. 3 Pzp mogę odstąpić od żądania JEDZ. Jeśli nie będę wymagała oświadczenia z art. 125 ust. 1, to czy prawidłowy będzie poniższy zapis: Zamawiający informuje, że najpóźniej wraz z zawarciem umowy Wykonawca zobowiązany będzie złożyć niżej wymienione podmiotowe środki dowodowe na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia z postępowania, na mocy przepisów art. 108 Pzp. Środki podmiotowe jakie Wykonawca obowiązany jest złożyć: 1) informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 1 i 2 Pzp – sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem, 2) oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 3 Pzp – załącznik nr 3 (przygotowany wzór oświadczenia, z którego będzie wynikało czy wykonawca podlega wykluczeniu czy nie ), 3) informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 4 Pzp, dotycząca orzeczenia zakazu ubiegania się o zamówienie publiczne tytułem środka karnego – sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem. Czy prawidłowe jest rozumowanie, że w postępowaniu z wolnej ręki nie wymagam oświadczeń z art. 108 ust. 1 pkt 5 i 6 Pzp ?
0
2021-11-30 12:10 0

A.

Anna .....

Fachowiec 428

ostatnio to przerabiałam i też miałam zagwozdkę. Ostatecznie wymagałam:
b) informacji z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 108 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy Pzp, wystawionej nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem;
c) oświadczenia wykonawcy o braku podstaw do wykluczenia

oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu na podstawie:
1) art. 108 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych,
2) art. 108 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych,
3) art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo zamówień publicznych,
4) art. 108 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych.
ostatnio to przerabiałam i też miałam zagwozdkę. Ostatecznie wymagałam: b) informacji z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 108 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy Pzp, wystawionej nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem; c) oświadczenia wykonawcy o braku podstaw do wykluczenia oświadczam, że nie podlegam wykluczeniu na podstawie: 1) art. 108 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych, 2) art. 108 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych, 3) art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo zamówień publicznych, 4) art. 108 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych.
0
2021-11-30 14:16 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy